maturalne
emes: ciąg (a
n) jest określony wzorem a
n = (−1)
n (n
2 −2n) dla n≥1 , wtedy :
a
3 <2
wybitni matematycy pomóżcie
4 maj 22:51
kinia: masz to udowodnić ?
4 maj 22:53
Grześ: policz sobie a
3= (−1)
3 (9−6) = −(3) a to jest <2, zrozumiałe

zamiast n wstawiasz "3"
4 maj 22:53
emes: grześ, tak teraz już rozumiem, chodzi tylko o samo postawienie liczby n, dzięki ziomuś

moglibyście mi napisać przy okazji jak rozwiązać tą nierówność?
x
2> 4x
4 maj 23:00
Grześ: przenieś na lewo:
x
2−4x>0 wyłącz x
x(x−4)>0 rysujesz parabolę, lub od razu wyznaczasz zbiór rozwiązań
4 maj 23:00
emes: widzę że kumaty chłopak jesteś więc pozwól, że Cię jeszcze troszkę pomęczę

mam jeszcze jedno
pytanie, jak obliczyć przedział, który jest zbiorem rozwiązań nierówności takiej oto:
x4 +
16 <
x3
prawidłowa odpowiedź to
(2 ;+
∞)
4 maj 23:11
Grześ: Na jedną stronę:
Współny mianownik:
Dalej dasz radę
4 maj 23:19
emes: pomnozylam przez 12, zeby usunac 12 z mianownika i wyszlo 2<x

dzieki

4 maj 23:23