Ciagi
kingus: Pomocy

! próbowałam sama zrobić ale coś mi nie wychodzi:(
Dla jakich wartości parametru m liczby: m, 4m −2, 9m w podanej kolejności tworzą ciąg
geometryczny.
4 maj 22:30
WiemZeNicNieWiem: (4m−2)2=9m*m
16m2−8m+4=9m2
5m2−8m+4=0
Bo i liczysz z Δ
4 maj 22:32
WiemZeNicNieWiem: No i liczysz z Δ*
4 maj 22:32
Grześ: rozwiązujemy z własności ciągu geometrycznego:
(4m−2)2=9m2
16m2−16m+4=9m2
7m2−16m+4=0
teraz Δ=...
4 maj 22:32
Grześ: Ile to jest 16−9, WiemZeNicNieWiem
4 maj 22:33
WiemZeNicNieWiem: wiesz już dzisiaj tyle zadań zrobiłem że mi się takie błędy zdarzają
4 maj 22:33
WiemZeNicNieWiem: ale nie wiem jak to w zasadzie możliwe
4 maj 22:34
kingus: dzieki
4 maj 22:41