matematykaszkolna.pl
wykres Magda: Jak narysować wykres po obliczeniu pierwiastków− kiedy odbijam a kiedy przecinamemotka myli mi się to PROSZĘ O POMOC Mam funkcję y= x3−x2−2x, wykres funkcji jest ograniczony prostymi x=−2, x=3 i osia OX liczę pierwiastki y=x(x2−x−2) pierwiastki to 0, oraz 2 i (−1) po wyliczeniu Δ z nawiasu teraz jak narysować wykras zaczynam od prawej ale nie wiem kiedy od góry a kiedy od dołu i kiedy przecinam a kiedy odbijamemotka
4 maj 22:21
bump: patrzysz czy wspolczynnik przy x ktory ma najwyzsza potege jest dodatni jesli tak to rysujesz od gory a jesli nie to od dolu
4 maj 22:23
kinia: np jak jest x(x−1)2(x−2), to przy 1 odbijasz.
4 maj 22:24
Magda: czyli przy tym x2 jest dodatni to rysuje od góry, jesli nawias byłby do potęgi to wtedy patrze tam gdzie nawias w którym jest x ma najwyższą potęgę tak Możesz narysować wykres do tego i mi wytłumaczyćemotka później kiedy się przecina a kiedy odbija
4 maj 22:25
kinia: bo jest parzysta potęga emotka
4 maj 22:25
dziuba: rysunekczyli y=x(x−2)(x+1) zaczynasz od góry kiedy a>0 i od dołu kiedy jest a>0
4 maj 22:26
Magda: kinia− chyba już sobie przypominam tam gdzie jest x do potęgi nieparzystej x bądź nawias w którym jest x to przecinam a jak do parzystej to odbijam tylko co jest z rysowaniem od góry czy od dołu. Patrzę gdzie albo x albo naiwas w którym jest x, jest do najwyższej potęgi i tak jak w moim przyp y=x(x2−x−2) czyli przy x2 jest dodat. czyli od góry
4 maj 22:29