wykres
Magda: Jak narysować wykres po obliczeniu pierwiastków− kiedy odbijam a kiedy przecinam

myli mi się to

PROSZĘ O POMOC
Mam funkcję y= x
3−x
2−2x, wykres funkcji jest ograniczony prostymi x=−2, x=3 i osia OX
liczę pierwiastki y=x(x
2−x−2)
pierwiastki to 0, oraz 2 i (−1) po wyliczeniu Δ z nawiasu
teraz jak narysować wykras

zaczynam od prawej ale nie wiem kiedy od góry a kiedy od dołu i
kiedy przecinam a kiedy odbijam
4 maj 22:21
bump: patrzysz czy wspolczynnik przy x ktory ma najwyzsza potege jest dodatni jesli tak to rysujesz
od gory a jesli nie to od dolu
4 maj 22:23
kinia: np jak jest x(x−1)2(x−2), to przy 1 odbijasz.
4 maj 22:24
Magda: czyli przy tym x
2 jest dodatni to rysuje od góry, jesli nawias byłby do potęgi to wtedy patrze
tam gdzie nawias w którym jest x ma najwyższą potęgę tak

Możesz narysować wykres do tego i
mi wytłumaczyć

później kiedy się przecina a kiedy odbija
4 maj 22:25
kinia: bo jest parzysta potęga
4 maj 22:25
dziuba:

czyli
y=x(x−2)(x+1)
zaczynasz od góry kiedy a>0 i od dołu kiedy jest a>0
4 maj 22:26
Magda: kinia− chyba już sobie przypominam

tam gdzie jest x do potęgi nieparzystej x bądź nawias w
którym jest x to przecinam a jak do parzystej to odbijam

tylko co jest z rysowaniem od góry
czy od dołu. Patrzę gdzie albo x albo naiwas w którym jest x, jest do najwyższej potęgi i tak
jak w moim przyp
y=x(x
2−x−2) czyli przy x
2 jest dodat. czyli od góry
4 maj 22:29