pomoc
trudnawe: trudnawe: Ze zbioru liczb {1, 2, 3, 4, … , 999, 1000} losujesz jedna liczbe. Oblicz
prawdopodobienstwo, ze otrzymasz liczbe podzielna przez 3 lub przez 5.
jak to zrobic

?
4 maj 22:21
Grześ: Musisz policzyć liczbę tych liczb,
Ile jest podzielnych przez 3
Ile jest podzielnych przez 5
Ile jest podzielnych przez 15
4 maj 22:22
WiemZeNicNieWiem: tam to powinien być chyba przedział do 100 a nie do 1000, przynajmniej takie zadania widziałem
4 maj 22:24
trudnawe: ok ,to powiedzmy ,ze jest do 100.
ilosc liczb podzielnych
przez 3−33
przez 5−20
przez 15−6
co dalej?
4 maj 22:40
WiemZeNicNieWiem: | | 33 | | 20 | | 6 | | 47 | |
P(A)= |
| + |
| − |
| = |
| |
| | 100 | | 100 | | 100 | | 100 | |
4 maj 22:43
WiemZeNicNieWiem: nie wiem, czy to tak ja to idę zaraz spać bo już nie mogę
4 maj 22:44
4 maj 22:44
4 maj 22:45
kinia: sory

czyli 33+20−6 i wszystko przez 100
4 maj 22:45
Grześ: Chwilkę mnie nie było, już pomagam
4 maj 22:46
trudnawe: Wiemzenicniewiem−dzieki
4 maj 22:47
Grześ: Tak więc mamy:
przez 3−33
przez 5 −20
przez 15−6
Teraz sumujesz przez 3 i przez 5, lecz jednocześnie odejmujesz te przez 15, bo się
powtarzają(nakładają, czyli:
33+20−6=47, czyli razem:
4 maj 22:47
WiemZeNicNieWiem: no to Grześ teraz się nie pomyliłem
4 maj 22:48
hiero112: (6*2+(5−3))−(2*4)
26 maj 20:24