Logarytmy - mega proste ja jednak nie mogę dać rady:(
słejzi: log(4)8+log(4)2=? juz wszystko mi sie miesza, prosta rzecz, a ja nie wiem jak do tego
podejsc... pomoze ktos?
4 maj 22:07
Kejt: zakładam, że te nawiasy oznaczają podstawę logarytmu, zatem:
log4 8 + log4 2 =log4 ( 8 * 2 ) = log4 16 = 2
4 maj 22:19
bump: nieprawda bo 2
4 maj 22:22
słejzi: no jasne, że tak. Dziękuję Ci bardzo, jeszcze jedna rzecz.
Spodnie po obniżce ceny o 30% kosztują 126 zł. Ile kosztowały spodnie przed obniżką?
Wyliczyłem sobie, że 180zł (z odpowiedzi) a jak do tego dojść, gdyby ich nie było?
4 maj 22:24
bump: np tak: obnizono o 30% czyli teraz maja 70% starej wartosci
70% − 126
100% − x
4 maj 22:28
słejzi: dzieki, zdrowia zycze
4 maj 22:30
xxx: matura 2010?
4 maj 22:40