wyznacz równanie
Marcinek: nie mogę dokończyć zadania: wyznacz równanie prostej prostopadłej i równoległej do prostej I:
x−5y+2=0 i przechodzącej przez punkt A=(1,−5)
−5y=−x−2 | /(−5)
y= 15x+25
bk=−515
y=15x −515 −równanie prostej równoleglej
proszę o obliczenie równania prostej prostopadłej bo mi coś nie wychodzi
4 maj 21:49
Marcinek: mogę liczyć na jakąś podpowiedz
4 maj 23:43
Marcinek: mogę liczyć na jakąś podpowiedz
4 maj 23:43
TOmek: równoległa
x−5y+C=0
−5−5*1+C=0
prostopadła
−5x+2x+C=0
5*1+2*(−5)+C=0
4 maj 23:49
Gustlik: y=−5x+b, podstaw teraz współrzędne punktu A i oblicz b.
5 maj 00:21