elementy kombinatoryki, pomocy!
martynka: W pudełku jest 5 kul żółtych, 6 kul zielonych, 7 kul czerwonych i 8 kul niebieskich. Z tego
pudełka wyciągamy losowo trzy kule. Ile jest możliwości, że każda wylosowana kula ma inny
kolor?
4 maj 21:42
TOmek: PUDELKO
5 kul żółtych, 6 kul zielonych, 7 kul czerwonych i 8 kul niebieskich
wyciągamy 3 kule
Ω=V
326
A= mozliwosci to ż−zółte, z−zielone,c−czerwone,n−niebieskie więc mamy V
34
4 maj 21:51
TOmek: dopiero zaczynam prawdopodobieństwo, ale myśle ,ze jest dobrze
4 maj 21:52
martynka: czekaj, czekaj czyli ile ci opcji wyjdzie?
4 maj 21:55
TOmek: | | 4! | | 96 | | 6 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 24*25*26 | | 15600 | | 975 | |
4 maj 21:59
TOmek: a jaki masz wynik?
4 maj 22:02
martynka: no gdzie taka mala licza ulamkowa? ponad 1000 mozliwosci jest. no pomysl logicznie jak mozesz
wyciagnac 3 pilki z 26 i miec mozliwosc 6/975?
4 maj 22:05
TOmek: 
tak mi wyszło,a jaki masz wynik w ksiazce?
4 maj 22:06
4 maj 22:20
martynka: bardzo ładnie
4 maj 22:34