Wzory których nie ma w tablicy a wypadało by je znać?
Justyna:
Wzory który nie ma w tablicy a wypadało by zdać?
proszę o podanie wszystkich jeśli to nie problem
4 maj 21:12
Kosmos: Z tego co pamiętam to nie ma ciekawej własności dwusiecznej kąta oraz Obliczania Pola trójkąta
wykorzystując wektory
4 maj 21:13
Arek: Wzór na przekątną kwadratu nie jest w tablicach podany...czyli d=a
√2
oraz przekątna sześcianu d=a
√3
Reszta jest w tablicach

Nawet na x
1 i x
2
4 maj 21:55
Izabela: a na sinus podwojonego kąta jest ?
4 maj 21:58
Kuba: | | a+b−c | |
promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny: r= |
| |
| | 2 | |
4 maj 21:58
Kuba: jest
4 maj 21:59
Gustlik: Kochani, jest nieco takich wzorów, ale najwięcej z geometrii analitycznej, proponuję zapoznać
się z nimi również tym uczniom, którzy zdaja maturę podstawową, bo te wzory nie są trudne.
1. Wzory na przekształcenie równania okręgu z postaci ogólnej x
2+y
2+Ax+By+C=0 do kanonicznej
(x−a)
2+(y−b)
2=r
2
r=
√a2+b2−C, r>0
2. Wzór na współczynnik kierunkowy prostej przechodzącej przez 2 punkty:
przydaje się w zadaniach, gdzie potrzebne jest wyprowadzenie równania prostej prostopadłej lub
równoległej do danej oraz oczywiscie tam, gdzie potrzebne jest wyprowadzenie równania prostej
przechodzącej przez 2 punkty,
| | 1 | |
3. Wektorowy wzór na pole trójkąta P= |
| |d(AB→, AC→)|, gdzie d(AB→, AC→) − wyznacznik |
| | 2 | |
wektorów AB
→ i AC
→, wyznacznik wektorów liczymy z ich współrzędnych:
d(u
→, v
→)=
| u
x u
y |
| v
x v
y |
=u
xv
y−u
yv
x
na krzyż − pierwsza przekątna minus druga przekątna
4. Iloczyn skalarny wektorów:
u
→*v
→=u
xv
x+u
yv
y
oraz u
→*v
→=|u|*|v|*cosα, gdzie |u|, |v| − długości tych wektorów, a α − kąt między nimi
5. Warunek prostopadłości wektorów:
u
→*v
→=0 (iloczyn skalarny=0)
Dodam, że ten wzor przydał się w rozwiazywaniu jednego z zadań z arkusza z próbnej matury na
poziomie PODSTAWOWYM, bo znacznie uprościł rozwiązanie

! Szczegóły tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/strona/2440.html − tutaj treść zadania z rozwiązaniem Jakuba,
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=2440 − tu m.in. moje rozwiązanie z użyciem tego wzoru.
6. Warunek równoległości wektorów:
d(u
→, v
→)=0 (wyznacznik=0)
7. Wektor i prosta.
w
→=[A. B] jest prostopadły do prostej Ax+By+C=o, np. w
→=[2, 3] jest prostopadły do
2x+3y+1000000=0
w
→=[1, a] jest równoległy do prostej y=ax+b, np. w=[1, 5] jest równoległy do y=5x+5000000
5 maj 00:44
hh: hhh
5 sty 18:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
Znajdź stare tablice matematyczne dla szkół średnich (z przed reformy) −−− wszystko co tam jest
a czego nie ma na kartach nowej matury to 'ciekawe' wzory które warto znać
5 sty 18:04
dtn: Tutaj sam wynotowałem swoje najczęstsze wzory (jestem laikiem):
trójkąt równoboczny: wysokość, pole, promień okręgu opisanego, wpisanego, i że się nie policzy
pitagorasa jak nie ma kąta prostego
http://skroc.pl/mata007 |
http://skroc.pl/010 ; sześcian: pole, przekątna, objętość;
kwadrat: przekątna, pole (proste); trójkąt prostokątny: promień okręgu wpisanego, długość
boków
http://skroc.pl/mata009
Dopiszcie coś jeszcze przydatnego dla podstawy
14 kwi 00:41
marysia: a^
6 maj 09:44
Eta:
| | d2 | |
P(kwadratu)= |
| , d −−− długość przekątnej kwadratu |
| | 2 | |
6 maj 13:24
Dominik: Eta, przeciez w tablicach jest wzor na na pole z dlugosci przekatnych rownolegloboku i kata
ostrego miedzy nimi.
6 maj 13:28
Eta:
Eeetam

(wszyscy, no prawie ...o nim zapominają
6 maj 13:35
ela: Warto pamiętać o wzorze na liczbę przekątnych: p=n(n−3)/2
7 maj 15:40
alm: | | s | |
Często na podstawie ostatnie zadanie z prędkością: v = |
| |
| | t | |
7 maj 20:07
Karolinaaa: przekatna w prostopadloscianie d = √a2+b2+c2
4 maj 21:29