********
czarna magia :
Ciąg (an) określony jest wzorem an =−2n+5
a) uzasadnij ( na podstawie definicji), że ciąg (an) jest arytmetyczny
b) suma ilu początkowych wyrazów ciągu (an) jest równa −14
c) określ monotoniczność ciągu (an).
4 maj 20:55
czarna magia : Błagam pomocy

!
4 maj 20:59
czarna magia : Pomocy
5 maj 13:29
czarna magia : Kto mi pomoże ?

Mam odp.
a) a
n+1=−2(n+1)+5=2n+3
a
n+1−an=−2n+3−(−2n+5)=−2n+3+2n−5=−2 =r−2
a dalej nie wiem , jak dalej to ma być ?
5 maj 14:55
5 maj 15:15
IZKA:): an+1= −2n+3
5 maj 15:32
IZKA:): wiec an+1−an= −2n+3−(−2n+5)= −2n+6n+15=4n+15
5 maj 15:35
IZKA:): 4n=−15:4
n=−15/4
5 maj 15:36
czarna magia : chodzi mi o b) i c) czy to co napisałaś ma być do tego

b) suma ilu początkowych wyrazów ciągu (an) jest równa −14
c) określ monotoniczność ciągu (an).
5 maj 15:45
czarna magia : To co z tym zadaniem
5 maj 16:29
czarna magia : kto wie jak zrobić to zadanie do końca chodzi o b) i c)
6 maj 19:20
Nie jestem mądry: Kiedyś Ci to już robiłem ...
6 maj 19:22
Nie jestem mądry: Zrobię jeszcze raz
6 maj 19:28
czarna magia : OK
6 maj 19:37
Nie jestem mądry: Masz wzór na sumę n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego :
gdzie:
n− n−ty wyraz ciągu ( n=1,2,3,4...)
r − różnica ciągu
w podpunkcie b tego zadania szukamy właśnie
n
ale żeby znalezć n musimy znalezć wyraz a
1 i różnicę tego ciągu który jest podany wzorem
a
n= −2n+5
Pierwszy wyraz ciągu znajdziemy podstawiając w miejsce n liczbę 1 stąd:
a
1= −2*
1+5=3
mamy a
1=3
Żeby znalezć różnicę szukamy a
2
a
2= −2*
2+5=1
Obliczamy różnicę:
r=a
2−a
1=1−3= −2
Więc mamy już wszystko czego potrzeba teraz podstawiamy do wzoru na S
n
S
n= −14 więc:
No i radzę żebyś sama spróbował / ła znalezć n
6 maj 19:42
Kejt: @Nie jestem mądry, na dobre się tu zadomowiłeś?
6 maj 19:43
Nie jestem mądry: No jak mam czas to rozwiązuje zadania na forum
6 maj 19:43
Nie jestem mądry: Odpowiedz na podpunkt c jest bardzo łatwa gdy znamy już różnicę ciągu
r = −2
r<0 więc ciąg jest malejący
6 maj 19:46
czarna magia : to n co mi karzesz znaleźć to chodzi o to z a1.1,i a2 ,2
6 maj 19:51
czarna magia : to jest już całe zadanie
6 maj 19:53
Nie jestem mądry: Nie . Chodzi o to równanie :
znajdz n
6 maj 19:53
Nie jestem mądry: Tak to będzie całe zadanie . Podpunkt a już sam / sama zrobiłaś / łeś gdyż wystarczy tylko
udowodnić że różnica dwuch kolejnych wyrazów ciągu jest jaką liczbą naturalną
6 maj 19:55
Nie jestem mądry: Tak to będzie całe zadanie . Podpunkt a już sam / sama zrobiłaś / łeś gdyż wystarczy tylko
udowodnić że różnica dwuch kolejnych wyrazów ciągu jest jaką liczbą naturalną
6 maj 19:55
czarna magia :
Bardzo dziękuję
6 maj 20:03