nie moge narysować wykresu
Marcinek: pomocy, wykres mi nie wychodzi : zapisz w postaci kanonicznej i narysuj wykres funkcji
y= −2x2+4x+1
Δ=24
p=1
q=3
y=−2(x−1)2+3− postać kanoniczna
w(1,3)
a jak podstawiam dowolną liczbę pod x to nie zgadzają mi się miejsca zerowe. Co robię źle?
czy miejsca zerowe to : (−5,0) i (7,0)?
4 maj 20:28
pafcio: masz podane we wzorze na postac kanoniczna p i q
4 maj 20:29
pafcio: i rysujesz wierzcholek o punkcie p i q bedzie to parabola "smutna" ramiona w dol
4 maj 20:31
Marcinek: czyli wystarczy zaznaczyć tylko wierzchołek paraboli a resztę narysować sobie samemu, czy mam
znaleźć jeszcze jakieś inne punkty?
4 maj 20:46
K+K: i miejsca zerowe
4 maj 20:49
4 maj 20:51
Marcinek: | | −4+√24 | |
miejsca zerowe to: x1= |
| |
| | −4 | |
4 maj 21:19
Eta:
do rysowania wykresu , te miejsca zerowe nic Ci nie pomogą ,bo są niewymierne !
√Δ= 2
√6
4 maj 21:24
Marcinek: wiem że mi nie pomogą, chodzi tylko o to czy je trzeba obliczać?
4 maj 22:13