rachunek prawdopodobienstwa :( pomocyyy
koffaniutkaa: błagam pomocy !

1. losujemy jedną kartę z talii 52 jakie jest prawdopodobienstwo wyciągnięcia
a) asa lub krola
b)kiera
2. 10 kul rozmieszczamy w 10 szufladach jakie jest pr tego ze kazda szuflada bedzie
zajęta ?
26 lut 20:30
Basia:
jeżeli losujesz 1 kartę z 52 to masz 52 możliwości
mocΩ = 52
A - as lub król
są 4 asy i 4 króle czyli 8 możliwości
mocA = 8
P(A) = 8/52 = 2/13
B - kier
jest 13 kierów czyli
mocB = 13
P(B) = 13/52 = 1/4
28 lut 01:13
Basia:
kula → szuflada
(każdej kuli przyporządkujemy numer szuflady)
10 → 10
mocΩ = 1010
A - wszystkie zajete
musimy wykluczyć te zdarzenia, które sprzyjają temu, że:
1 wolna
2 wolne
.......................
9 wolnych
1 wolna to: ta jedna to każda z 10, czyli (10 nad 1)
10 kul → 9 szuflad czyli 910
razem: (10 nad 1)*910
2 wolne to: każde 2 z 10 czyli (10 nad 2)
10 kul → 8 szuflad czyli 810
razem: (10 nad 2)*810
.............................................................
9 wolnych: to każde 9 z 10 czyli (10 nad 9)
10 kul → 1 szuflada czyli 110
razem: (10 nad 9)*110
9
mocA = 1010 - ∑ (10 nad k)*(10-k)10
n=1
liczyć tego nie będę
możliwe, że jest jakiś prostszy sposób, ale na razie nie widzę
28 lut 01:27
Basia: juz chyba wiem
jest 10 kul i 10 szuflad
jeżeli wszystkie szuflady mają być zajęte to w każdej szufladzie musi być jedna kula
pierwszą kulę mogę wrzucić do każdej szuflady (czyli 10 sposobów)
drugą już tylko do jednej z 9 szuflad (czyli 9 sposobów)
trzecią już tylko do jednej z 8 szuflad (czyli 8 sposobówP)
........................................................................................
dziewiątą już tylko do dwóch (2 sposoby)
dziesiątą juz tylko do jednej (1 sposób)
mocA = 10*9*8*...........*2*1 = 10!
P(A) = 10!/1010
28 lut 01:33
Eta:
Tak właśnie jest w tym zad. z szufladami!
Potwierdzam!
Dobranoc Basiu!
28 lut 01:40
koffaniutkaa: dziękuje
2 mar 21:14