pomocy !! :(
załamana :(: ej nie żebym była jakaś tępa ale logarytmy dla mnie to jakiś kosmos:( proszę niech mi ktoś
pomoże

oto zadania liczba 2
log8 * 2
log1/4 to
4 maj 20:20
Kuba: 2log8*2log1/4=2log8+log1/4=2log8/14=2log8/14=2log32
4 maj 20:33
aha: masz tę samą podstawę, więc dodajesz wykładniki− logarytmy. przy dodawaniu logarytmów natomiast
jesli masz te same podstawy to mnożysz liczby logarytmowane, czyli 8* 1/4 czyli 2. zostaje
więc
2log2. korzystasz ze wzoru na zamianę podstaw logarytmu i otrzymujesz, jeśli nic nie
pogubiłam
2log28=8
4 maj 20:34
Kejt: a nie przypadkiem:
| | 1 | | 1 | |
log 8 + log |
| = log 8 * |
| = log 2? |
| | 4 | | 4 | |
4 maj 20:35
Kuba: aaa właśnie, świetnie zamiast 8*1/4 srobiłem 8/
14 
tam jest błąd powinno być
...=2
log2
4 maj 20:35
aha: coś pochrzaniłam, chciałabym żeby tak było

ale kolega też się pomylił
4 maj 20:36