Jaka jest najmniejsza wartość
Głąb: Jaka jest najmniejsza wartość f. kw f(x)=x2+4x−3 w przedziale <0,3>
4 maj 20:15
Kuba: liczysz wierzchołek
p=−4/2=−2
wyobrażasz sobie wykres
wartości maleją aż do x=−2 potem rosną stąd najmniejsza wartość jest w x=0
4 maj 20:17
Głąb: po mału , za szybko jak dla mnie
4 maj 20:18
Kuba: spoko już rysuje
4 maj 20:18
Głąb: p i q tutaj jest w <0,3> tak
4 maj 20:19
Kuba: no właśnie nie bo ty szukasz najmniejszej wartości w przedziale x∊<0,3>
Najmniejszą wartością całej funkcji jest −2 ale −2 nie należy do zbioru <0,3>
Ale wiesz że funkcja ma a>0 więc funkcja ta maleje aż do x=−2 a potem rośnie stąd w przedziale
<0,3> jest ona rosnąca. A skoro w tym przedziale jest rosnąca to najmniejszą wartość ma w
najmniejszym argumencie tego przedziału czyli w x=0.
4 maj 20:27
Kuba: no właśnie nie bo ty szukasz najmniejszej wartości w przedziale x∊<0,3>
Najmniejszą wartością całej funkcji jest −2 ale −2 nie należy do zbioru <0,3>
Ale wiesz że funkcja ma a>0 więc funkcja ta maleje aż do x=−2 a potem rośnie stąd w przedziale
<0,3> jest ona rosnąca. A skoro w tym przedziale jest rosnąca to najmniejszą wartość ma w
najmniejszym argumencie tego przedziału czyli w x=0.
4 maj 20:27
Głąb: czyli jak to rozwiazac
4 maj 20:35
Kuba: kurde ciągle error serwera, rysunki mi nie działają więc nie rozrysuje ci tego

odpowiedź to
y=0+0−3
y=−3
4 maj 20:44
Głąb: no jest taka odp
4 maj 20:49
Głąb: szkoda ze sie wiesza jutro matura jeszcze bym cos sobie przypomnial
4 maj 20:49
wlb: Liczysz p= −b/2a i jeśli należy do przedziału to liczysz q=f(p). Następinie f(0) i f(3) po czy
mwybierasz najmniejsza wartosc z tych liczonych

powodzenia jutro

!
4 maj 20:52
%25253Cb%25253Ewlb%25253A%25253C%25252Fb%25253E%252520aha%25252C%252520jesli%252520po%252520obliczeniu%252520p%252520nie%252520nalezy%252520do%252520przeddzialu%25252C%252520liczysz%252520tylko%252520f(0)%252520i%252520f(3)%252520po%252520czym%25250A%252520wybierasz%252520najmniejsza%252520i%252520najwieksza%252520wart%25250A%25250A
4 maj 21:05