sprawdzenie asymptoto ukosnych
pop: siema mam do wiliczenia asymptoty ukosne wyliczylem je ale nie wiem czy dobrze

w zadaniu pierwszym y=x(x-1)
2 wyszlo mi ze a rowna sie +-∞ czyli ze nie ma asymptoty
ukosnej
w zadaniu juz nastepnym y=w liczniku 3x-1 a w mianowniku 2x+1 ze a=0 a b=3/2

?
z gory dziekuje
26 lut 20:29
pop:
26 lut 20:45
Bogdan:
Jesli a = 0, to znaczy, że jest asymptota pozioma, a nie ukośna.
W tym przypadku istnieje asymptota pionowa x = -1/2 oraz pozioma y = 3/2
26 lut 20:46
pop: ale jessli mam wiliczyc asymptote ukosna w tych dwoch zadaniach to jak bedzie czy nie bo
juz nie wiem
26 lut 20:49
pop: 
26 lut 20:55
Bogdan:
Żadna z podanych przez Ciebie funkcji nie posiada asymptoty ukośnej.
Jeśli funkcja jest funkcją wymierną, w liczniku jest wielomian stopnia n,
w mianowniku jest wielomian stopnia k, to:
n = k => istnieje asymptota pozioma,
n = k + 1, (stopień licznika jest o 1 wiekszy od stopnia mianownika) => istnieje
asymptota ukośna y = ax + b, gdzie
a = lim [ f(x) * 1/x ]
x→∞
b = lim [ f(x) - ax ]
x→∞
26 lut 20:56
Bogdan:
Mam wrażenie, że już o asymptotach rozmawialiśmy, czy tak?
26 lut 20:59
pop: no tak ale to bylo cos innego ale podobnego dziekii
26 lut 21:10