rozwiąż równanie
kuba: x3+x2+x+1=0
4 maj 19:51
K+K: z x
3 +x
2 wyciągasz x
2 przed nawias ci daje ci x
2(x+1)+(x+1)=0 i wyciągasz nawias z x+1
przed nawias

o tak (x+1)(x
2+1)=0 i rozwiązujesz

powodzenia
4 maj 19:57
Mate0: jeszcze (x2+1) rozbijasz na dwa nawiasy.
(x+1)(x+√1)(x+√1)=0
wtedy x∊ (−1,−√1,√1)
4 maj 20:09
Godzio:
Niezłe rozbicie
Mate0
4 maj 20:12
krzysiek: (x2+1) da sie rozbic xd?
4 maj 20:13
Mate0: tak mnie Irena uczyła xD
4 maj 20:16
Godzio:
Da, ale nie sposobami licealnymi

Na tym etapie pisze się
(x + 1)(x
2 + 1) = 0
x = −1 x
2 + 1 = 0 −− brak rozwiązań
4 maj 20:17
Mate0: fakt
4 maj 20:19