zad
krucz: Równanie |2x −1| = −2
A. nie ma rozwiązań
B. ma jedno rozwiązanie
C. ma dwa rozwiązania dodatnie
D. ma dwa rozwiązania różnych znaków
Prosze o wytłumaczenie
4 maj 16:20
Maryjusz: 2x−1=−2 lub 2x−1=2
2x=−1 2x=3
x=−12 x=32
Odpowiedź: D
4 maj 16:22
Jack:
moduł z liczby jest liczbą nieujemną. Po prawej masz liczbę ujemną. Zatem nigdy nie zajdzie
równość, stąd brak rozwiązań.
4 maj 16:22
ICSP: sprzeczne. Wartość bezwzgledna jest zawsze ≥0
4 maj 16:22
Jack:
błąd wyżej ^^ (zapomniałeś o przedziałach w których szukasz rozwiązań. Poza tym sprawdź sobie
na szybko i zobacz co wyjdzie)
4 maj 16:23
Maryjusz: Aaa no tak, heheh widzicie jakie błędy dzień przed maturą
4 maj 16:24
Jack:
dlatego lepiej się już nie ucz
4 maj 16:25
magda: czyli odpowiedz prawidłowa to sprzeczność?
4 maj 23:06