Eta:
Narysuj ten trójkąt prostokątny
i oznacz tak: wszędzie pisz w zeszycie IABI IACI itd...
mnie wygodniej pisać długości bez tych kresek pionowych OK?
Ale Ty pisz je koniecznie

AB = 10 ----- podstawa ( przeciwprostokątna
AC = AB = a ---- ramiona kąt ACB = 90
o
Zaznacz wysokość CD z wierzcołka C do podstawy AB
podzieli ona bok AB na połowę czyli AD = DB =5
Zaznacz w tym trójkącie ten wpisany prostokąt KLMN
gdzie K i L leżą na boku AB
a M na AC i N na BC
Punkt przecięcia wysokości z bokiem MN tego kwadratu oznacz E
teraz:
Odcinek DL= y to LB = 5-y gdzie y<5
podobnie LN = x x ---- szer. prostokąta 2y --- dług. prost.
Pole prostokata:
P= x*2y oraz EC = h - x
trójkąty ΔLBN i ΔENC są podobne
więc:
h -x y
--------- = -------- gdzie h= DB=5 bo trójkąt
x 5 - y DBC-- też równoramienny
więc: (5-x)(5-y) = x*y po redukcji otrzymasz;
5x +5y = 25 to x+y = 5 czyli x = 5 - y
teraz badamy max. pola czyli:
P(y) = 2y*( 5-y) = -2y
2 + 10y
czyli dla f. kwadratowej
y= -10/ -4 czyli y= 2, 5
to x = 5 - 2,5 = 2,5
więc ten prostokąt ma wymiary 2,5 na 5
x = 2,5 2y = 2*2,5 = 5