vv
Maturzystka: Rzucamy dwa razy kostka do gry. Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia polegajacego na tym ze w
drugim rzucie wypadnie parzysta liczba oczek. Czy to bedzie 1/2
4 maj 16:16
K+K: myślę że tak
4 maj 16:19
Maryjusz: tak
4 maj 16:20
mar: jak to policzyc ?
4 maj 16:21
bump: A − parzysta ilosc oczek
A = { 2, 4, 6 }
Ω = { 1, 2, 3, 4, 5, 6 }
| | |A| | | 3 | | 1 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | |Ω| | | 6 | | 2 | |
4 maj 16:24
mar: dzieki
4 maj 16:26
Maryjusz: Ω=62=36
A= V16*V13 = 6*3 = 18
P(A)=1836 = 12
4 maj 16:26
Jack:
w pierwszym cokolwiek, a w drugim 2,4 lub 6.
Mamy więc 6*3 możliwości, wobec 62 wszystkich, co daje 18/36=1/2
4 maj 16:27
bump: a nie mozna sobie po prostu "olac" tego pierwszego skoro byle co moze wypasc?
4 maj 16:28
art: a jak sie liczy np :
Mamy 3 rzuty kostką do gry i jakie jest prawdopodobieństwo że w 1 i 3 rzucie będzie liczba
parzysta
4 maj 16:30