Oblicz następujące całki:
aguś: Witam, może ktoś mi pomóc rozwiązać poniższe przykłady z całek?
a) ∫(x
2 +2x+4)dx
Bardzo proszę o pomoc
4 maj 16:07
Jack:
a) rozbij całkę na trzy całki
b) podziel każdy wyraz z licznika przez mianownik, dostaniesz 3 całki
c) zauważ, że pochodna mianownika siedzi w liczniku i skorzystaj z odpowiedniego wzoru
4 maj 16:08
ICSP: Kejt jest chętna. Zaraz tu będzie.
4 maj 16:08
aguś: | | x3 | |
a) ∫x2dx+ ∫2xdx+∫4dx= |
| +2x+ ∫4dx (nie wiem jak wyliczyć tą całkę i w tym jest |
| | 3 | |
problem)
4 maj 16:16
Jack:
∫4dx=4∫x
0 dx − teraz łatwiej?
4 maj 16:18
aguś: czyli ∫4dx to 4x+c?
4 maj 16:21
Jack:
tak
4 maj 16:21
aguś: no a jakby było ∫4xdx to też?
4 maj 16:22
Jack:
gdyby było jak piszesz, to trzeba by wyciągnąć 4 przed całkę oraz skorzystać ze wzoru: ∫x
n dx
| | xn+1 | |
= |
| +c (tak samo zresztą jak poprzednio) |
| | n+1 | |
4 maj 16:25
aguś: | | 1 | |
dziękuję, a jak obliczyć całkę ∫ |
| dx? |
| | x1/3 | |
4 maj 16:37
aguś: | | 1 | |
dziękuję, a jak obliczyć całkę ∫ |
| dx? |
| | x1/3 | |
4 maj 16:37