Czy ktoś może mi pomóc?
diana: 1.Powierzchnia boczna stożka po rozwinięciu tworzy półkole o promieniu 10.
a) Oblicz wysokość tego stożka.
b) Oblicz promień kuli wpisanej w ten stożek.
2.Krawędz podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 6, a krawędz boczna 4
a) Oblicz kąt nachylenia krawędzi bocznej ostrosłupa do jego podstawy.
b) Oblicz objętość tego ostrosłupa.
26 lut 19:59
Basia:
R, H, L - wymiary stożka
Pb = πRL = πr2/2 (pole pólkola o promieniu r=10)
πRL = π*102/2 /:π
RL = 50
----------------
L = r = 10
R*10 = 50
R =5
H2 + R2 = L2
H2 + 25 = 100
H = √75 = 5√3
------------------------------
łatwo zauważyć, że przekrój osiowy stożka jest tr.równo bocznym o boku a=10
promień kuli wpisanej w ten stożek jest taki sam jak promień koła wpisanego w
tr.równoboczny
Rk = h/3
h = a√3/2 = 10√3/2 = 5√3
Rk = 5√3/3
--------------------------
27 lut 22:05
Basia: zad2.
szukany kąt α to kąt SAD w tr.prostokatnym ASD
A - wierzchołek podstawy
S - spodek wysokości
D - wierzchołek stożka
cosα = AS/AD
AD = 6
AS = 2h/3
h = a√3/2 gdzie a = 6
h = 3√3
AS = 2√3
cosα = 2√3/6 = √3/3
--------------------------------
Pp = a2√3/4 = 36√3/4 = 9√3
sin2α + cos2α = 1
sin2α + 3/9 =1
sin2α +1/3 =1
sin2α = 2/3
sinα = √2/√3 = √6/3
sinα = DS/AD = H/6
√6/3 = H/6
H = 2√6
V = 9√3*2√6/3 = 6√18 = 6*3√2 = 18√2
27 lut 22:13