wdawdawd
matura: Wzory Viete'a
Mam dylemat, co do działania:
x1=x1>0<=>m−2m−1>0
i teraz mnoze przez mianownik:
m−2>m−1 czy m−2>0, bo 0 razy m−1=0 ?
4 maj 15:40
Jack:
najlepiej przemnóż przez mianownik w kwadracie... i pamiętaj że 0*coś−tam=0
4 maj 15:42
ICSP: 0*coś−tam = −tam

4 maj 15:43
Ireneusz: ^^ Prawdę prawisz ICSP
4 maj 15:44
Jack:
... gdzie "coś−tam"∊R
4 maj 15:44
ICSP: to było tak od razu xD
4 maj 15:45
Jack:
4 maj 15:47
matura: czyli który wynik będzie poprawny w tym przypadku ? 0 czy m−1 ?
4 maj 15:49
ICSP: nierówność to zbiór wyników nie sam wynik.
4 maj 15:50
Jack:
wynikiem będzie zbiór punktów "m", które spełniają nierówność.
po przemnożęniu będziesz miał/a:
(m−1)(m−2)>0
Pamietaj, żeby wyznaczyć warunek na deltę (Δ≥0 lub Δ>0 zależy czy mowa o dwóch RÓŻNYCH
pierwiastkach)
4 maj 15:54
matura: Jak wymnożyłem to w taki sposób ? Mógłbyś to dla mnie rozpisać krok po kroku ?
4 maj 16:12
matura:
4 maj 23:36