za 2 pkt
roman:

drzewo ma h=10m i rzuca cień długości 10
√3 m . oblicz miare kata pod jakim promienie
sloneczne padaja do pozimu ....
no i ja to widze tak dobrze ... >?
ale jak to obliczyc rozumiem ze funkcjami tryg. tak>?
4 maj 15:29
ICSP: na oko patrząc to 30o
4 maj 15:30
roman: no ale jak to zrobic ....
4 maj 15:31
4 maj 15:32
ICSP: tg lub ctg zrób
4 maj 15:32
ICSP: a x wykreśl jest zbędny.
4 maj 15:32
roman: a dlaczego przecierz jakby obliczyc x z pitagorasa to by nie poszło >?
4 maj 15:33
Jack:
| | 10 | | √3 | |
raczej tg α= |
| = |
| i z tego można wyznaczyć kąt. |
| | 10√3 | | 3 | |
4 maj 15:33
4 maj 15:33
Jack:
można, tylko po co dodatkowe rachunki...
4 maj 15:33
roman: no i jest 60 stopni ..... zaraz zobacze jeszcze tym moim sposobem
4 maj 15:34
roman: aha aha aha no wiecie ja chciałem sie tylko dowiedziec czy mozna w ten sposob tez ok dziękuję
bardzo ...
4 maj 15:36
roman: zaraz zaraz moim sposobem wyszło 30 stopni
4 maj 15:38
Jack:
zależy gdzie mierzysz kąt. W tym trójkącie kąt przy ziemi z tgα też wychodzi 30o
4 maj 15:40
roman:
x = 20
no i sin alfa to
4 maj 15:41
roman:

no bo ja mierze kat ten
4 maj 15:43
roman: no bo w tym zadaniu chodzi o ten kat który zaznaczyłem prawda >?
4 maj 15:44
ICSP: Ja ja
4 maj 15:44
roman: ok mam mam juz czaje czacze .....
4 maj 15:46