.
Marta: Kwadrat liczby √2 − 2 jest równy
rozwiązuje sobie próbny arkusz maturalny, i z moich obliczeń wynika, że wychodzi −2, a ma wyjść
inaczej. Co robie źle w takim razie? pewnie nie można tak potęgować jak zrobiłam, tylko
właśnie nie wiem jak można. Prosze o pomoc
4 maj 15:19
ICSP: (√2 − 2)2 = 2 − 4 √2 + 4 = 6 − 4√2
4 maj 15:20
ICSP: nie ucz sie przed maturą bo jutro będziesz miała problemy ze skoncentrowaniem się.
4 maj 15:21
lusia: 4√2+6
4 maj 15:21
Marta: aaaa no tak.. ja mądra spotęgowałam
√2 i 2 i byłam zadowolona, że pięknie i szybko
rozwiązałam

dzięki
4 maj 15:22
lusia: a nie jednak IC SP wykonał zadanie poprawnie. sorki
4 maj 15:22
ICSP: P.S. kwadrat liczby < 0

Takie rzeczy to tylko w zespolonych
4 maj 15:22
Marta: ale ja nie zdaje jutro matury tylko za rok dopiero, z ciekawości chciałam rozwiązać i sobie
poćwiczyć
4 maj 15:22
ICSP: no to rób ile wlezie.
4 maj 15:23
Marta: Wierzchołek paraboli y = −2x
2 + 4x + 1 należy do prostej o równaniu
A. x = 3
B. x = −3
C. y = 3
D. y = −3
jak takie coś się obliczało? bo za nic sobie nie mogę przypomnieć
4 maj 15:31
ICSP:
x = 1
No i mamy problem

y = 3
jednak nie mamy problemu.
4 maj 15:34
Marta: aaa

czyli zawsze albo wyjdzie z wyliczenia tego tzw. p albo q, tak?
4 maj 15:36
ICSP: tak
4 maj 15:37