Kilka pytań.
Matt: Czy ja mogę tak zrobić:
i ile rozwiązań ma:
Matura jutro, wyjaśniam sprawy które sa nie jasne
4 maj 15:12
bump: 1) nie mozesz
4 maj 15:18
bump: 2) zero
4 maj 15:18
Marta: a w 2) przypadkiem nie jest jedno rozwiązanie? wtedy gdy x ∊ {0}
4 maj 15:20
bump: 2) jako ze mianownik nie moze byc rowny 0 to z dziedziny wykluczamy 0 i −2 bo rowanie x(x+2)
gdy podstawimy 0 lub −2 daje nam wynik 0
w takim razie jesli cale rownanie ktore podales ma rownac sie zero to licznik musi byc rowny 0
a to oznacza ze niby x powinien byc zerem ale wczesniej wykluczyles 0 z dziedziny wiec nie
moze byc

dlatego nie ma
4 maj 15:21
Nie jestem mądry: x sie skróci z tym na dole i będziesz miała 1=0 co nie jest prawdziwe
4 maj 15:21
Kejt: ale przecież..
| 2√3 | | 2√3 | | 2 | | √7 | | 2√7 | |
| = |
| = |
| * |
| = |
| |
| √21 | | √3*√7 | | √7 | | √7 | | 7 | |
coś źle..?
4 maj 15:22
bump: Kejt Jesli piszesz ze jest dobrze to tak jest xD
4 maj 15:23
Vax: Dokładnie, w 1 tak można.
4 maj 15:23
Któś: NIE



Tak nie można! W ten sposób zrób:
| 2√3 | | 2√3*√21 | | 2√3*21 | | 2√63 | | 2√9*7 | |
| = |
| = |
| = |
| = |
| =
|
| √21 | | √21*√21 | | 21 | | 21 | | 21 | |
wprawdzie ten sam wynik ale za to otrzymasz maksa a za tamto 0 pkt
4 maj 15:23
Któś: NIE



Tak nie można! W ten sposób zrób:
| 2√3 | | 2√3*√21 | | 2√3*21 | | 2√63 | | 2√9*7 | |
| = |
| = |
| = |
| = |
| =
|
| √21 | | √21*√21 | | 21 | | 21 | | 21 | |
wprawdzie ten sam wynik ale za to otrzymasz maksa a za tamto 0 pkt
4 maj 15:23
Wojteq66: usuwasz niewymiernosc, wiec
| 2√3 | | 2√3 *√21 | | √63 | |
| = |
| = |
| |
| √21 | | √21*√21 | | 7 | |
4 maj 15:24
Wojteq66: tfu zle spojrzalem tam 2 jest!
4 maj 15:24
Kejt:
2.
trzeba określić dziedzinę:
x(x+2)≠0
x≠0 ⋀ x+2≠0
x≠−2
czyli:
D∊R−{0;−2}
rozwiązujemy równanie:
x=0
x∉D
więc równanie nie ma rozwiązań.
4 maj 15:25
Matt:

a= 2
√3
b=3
więc 12+9=21
wiec c =
√21
a nie ma takiej odp, za to jest
4 maj 15:25
Vax: Widać, że niektórzy myślą schematami wykutymi na pamięć nie rozumiejąc, na czym to polega,
sposób podany w 1 poście jest jak najbardziej poprawny, za niego dostałoby się z pewnością
maksymalną ilość punktów.
4 maj 15:25
ICSP: można tak zrobić i przestań ze dostanie 0.
4 maj 15:25
Marta: ehmm. racja. Jestem chyba w gorącej wodzie kąpana chyba bo wszystko robie szybko i nie zauważam
ważnych rzeczy
4 maj 15:26
Vax: | | 2√3 | | 2√7 | |
@Matt, przecież |
| = |
| |
| | √21 | | 7 | |
4 maj 15:27
Matt: Cześć Kasiu

I cześć wszystkim

Czyli dzielenie pierwiastków odpada, tak? ;> A takie coś..
Jakie rozwiązania ma parabola jeśli ma ramiona do góry i jest ponad osią OX w zależności od <
i > ? I jakie ma jeśli lezy poniżej OX i ma ramiona w dół? Jak to zależy od < i > ?
4 maj 15:29
Matt: Ej to wkońcu jak z tym dzieleniem pierwistków?
4 maj 15:30
Kejt: Cześć Macie

Jeśli chodzi Ci dokładnie o ten sposób, którym Ty robiłeś i ja w pierwszym
zadaniu to jest on jak najbardziej poprawny
4 maj 15:31
Matt: Rewelacja!

Macie hehe, Mateusz

zmieniłem z Mati sobie haha

A jak z tymi parabolami? O
i jeszcze takie coś − mamy ciąg arytmetyczny z a
1 = −3 a a
145=2157 wiec robie sobie:
−3 + 144r = 2157
144r=2160
r=15
?;>
4 maj 15:35
Vax: Korzystamy z tego, że an = a1+(n−1)*r mamy istotnie a145 = a1+144r = −3+144r czyli
−3+144r = 2157 ⇔ r=15
Pozdrawiam.
4 maj 15:38
Matt: Hmm, ok

A b
8 = 2
√2, jest to ciąg geometryczny o ilorazie
6√2 więc wyraz b
1 to?;>
4 maj 15:45
Matt: Funkcję która ma zbiór wartości <−2, 3> przesuwamy o 2010 w górę, to ona ma wartości <2008,
2014> ?
4 maj 15:55
Vax: 1) 23/2 = b8 = b1*q7 = b1*27/6 skąd wynika b1 = 21/3
2) Nie, Skoro Zw = [−2;3] to przesuwając o 2010 w górę mamy [−2+2010;3+2010] = [2008;2013]
4 maj 16:00
Matt: Zbadaj czy istnieje taka wartość współczynnika a dla której wielomiany w(X) i q(x)2 są równe
jeśli Q() = x2 + ax −1 W(x) = x4 + 2x2+x2−2x+1
To ja mam po prosotu podnieść do kwadratu Q(x) i sprawdzić wspólczynniki w obu wielomianach? Bo
jeśli to wg, mnie nie ma takiego a. Mógby ktoś zrobic u siebie to? ;>
4 maj 16:14
Matt: Dzięi Vax
4 maj 16:14
Kejt: nie lubię trójmianów kwadratowych podnosić do kwadratu.. jeśli to zrobisz to Ci to policzę
4 maj 16:15
Matt: (x
2 + ax −1)(x
2 + ax −1) = a
4 +ax
3−x
2+ax
3+a
2x
2 − ax −x
2 −ax + 1 ;>
4 maj 16:19