OBLICZ
JURGI: oblicz Δ i q
f(x)= −32+3
4 maj 14:41
Nie jestem mądry: Czegoś tu brakuje ...
4 maj 14:44
ICSP: −3x2 + 3
yw = 3 = q
Δ = 36
4 maj 14:45
JURGI: tak jest ICSP, dobrze ci wyszło.
mi Δ wyszła tak samo, ale q niestety −3
ale już wiem, bo wzór kanoniczny to −q, a nie +q
4 maj 14:48
Uncle Fat Joe: Z tablic matematycznych dopuszczonych przez CKE wyczytałem, że
mógłby mi ktoś napisać, na podstawie czego robimy całe to zadanie, i czy −3
2 to właśnie "a" i
+3 to "b" ?
4 maj 15:52
Nie jestem mądry: a = −3
b=0
c=3
4 maj 15:53
Uncle Fat Joe: b= 0
Ponieważ we wzorze jest
ax2+bx+3
ax2 = −32
bx = nie widać żadnego "iksa bez potęg"
c = 3 ponieważ stoi bez żadnej niewiadomej X ? : )
4 maj 15:55