Zbiór rozwiązań nierownosci
P: Zbiór rozwiązań nierownosci |x−3|≥1 . Jak bedzie wygladal przedzial ?
4 maj 14:27
Kejt:
|x−3|≥1
x−3≥1 ⋀ x−3≤−1
x≥4 ⋀ x≤2
x∊(−∞;2>∪<4;+∞)
chyba tak.
4 maj 14:30
P: aha , dość łatwy sposób

zawsze można rozwiązywać tak nierownosc ?
4 maj 14:32
Kejt: z wartością bezwzględną tak.. pod warunkiem, że występuje ona w takiej postaci.. a nie np.:
|x−1|+|x+4|>1
4 maj 14:33
P: a jak by tak wygladala to czemu nie mozna ?
4 maj 14:34
adam:

|x−3|=0
x−3=0
x=3
x e(−
∞, 2> u <4, +
∞)
SORY ZA WYKONANIE
4 maj 14:34
Kejt: bo masz dwa przedziały, nie jeden.
4 maj 14:35
P: 743x3√75
4 maj 14:36
P: aha aha to juz kumam. A jak rozwiązać to ?
4 maj 14:36
Kejt: x to znak mnożenia?
4 maj 14:39
;): Lub jeżeli chcesz się dłużej bawić to możesz zrobić
√(x − 3)2 ≥ 1 /2
x2 − 6x + 8 ≥ 0
x1 = 2 x2 = 4
x ∊ (−∞,−2>∪<4,∞)
4 maj 14:40
P: tak x to mnozenie

Dzieki buzka ale potrzebuje szybkie i proste sposoby
4 maj 14:42
Kejt:
743 * 3√75=712 * 753 = 712 + 53=7363 + 53 = 7413
4 maj 14:43
P: a dlaczego wyszło Ci 712
4 maj 14:45
P: nie wiem czy dobrze napisalem bo tam jest 7 do potegi 43
4 maj 14:49
P: 4/3
4 maj 14:49
Kejt: no to źle napisałeś..bo zrobiłeś dwie potęgi..
743 * 753=743 + 53 = 793= 73
4 maj 14:54
P: aha , zastanawialo mnie jak zrobic potege z tym pierwiastkiem
4 maj 14:57
P: Pewien wiloscian na 6 krawedzi. Liczba jego scian jest rowna ?
4 maj 14:58
Eta:
4
4 maj 15:02
P: a jak to sie liczy ? jest wzor jakis czy trzeba to sobie narysowac ?
4 maj 15:04
P: a jak to sie liczy ? jest wzor jakis czy trzeba to sobie narysowac ?
4 maj 15:05
P:
4 maj 15:13
Slannesh: a takie cuś? Bo nie wychodzi mi .
3,2x<135
3 sty 17:10
Slannesh: przedzial tej nierownosci to (−
∞:−0,2)

?
3 sty 17:11