pomocy
kot: 3(x+2)(x−1) <0
jaki jest zbiór rozwiązań nierówności ? i jak go wyznaczyć
4 maj 14:21
Nie jestem mądry: x∊(−∞,−2) suma ( 1,+∞)
4 maj 14:22
ICSP: x ∊ (−2;1)
4 maj 14:22
kot: no tak ale dlaczego jeszcze mi powiedz, ta 3 nic nie zmienia ?
4 maj 14:23
Kejt:

3(x+2)(x−1) <0
obliczam miejsca zerowe
x+2=0 v x−1=0
x=−2 v x=1
rysuję przybliżony wykres funkcji i zaznaczam je (rysunek wyżej):
tam gdzie są minusy, funkcja przyjmuje wartości mniejsze od zera.
tam gdzie plusy większe od zera.
nas interesują mniejsze więc:
x∊(−2;1)
mam nadzieję, że jasne.
4 maj 14:25
B&H: A co z tą 3?
4 maj 14:28