Równania wielomianowe
chlodnik229: Prosiłbym o rozwiązanie, bo męczę się z tym zadaniem

Wielomian W(x)=ax
3 +bx
2+cx+d, gdzie a≠0, ma dwa różne miejsca zerowe x1=−2 oraz x2=3, przy
czym pierwiastek x2 jest dwukrotny. Dla argumentu 1 wartość wielomianu jest równa −12.
a)Wyznacz wartości współczynników a,b,c,d.
b)Dla obliczonych współczynników rozwiąż równanie W(x)=2x
2−12x+18
Z podpunktem a nie mam problemu, gorzej z podpunktem b, bo nie wiem jak to potem rozłożyć na
czynniki. Liczę na waszą pomoc

Napiszę, co udało mi się zrobić.
a) W(x)=a(x+2)(x−3)(x−3)
−12=a(1+2)(1−3)(1−3)
−12=12a / :12
a=−1
W(x)=−(x+2)(x−3)(x−3)
W(x)=−(x
2−3x+2x−6)(x−3)
W(x)=−(x
2−x−6)(x−3)
W(x)=−(x
3−3x
2−x
2+3x−6x+18)
W(x)=−(x
3−4x
2−3x+18)
W(x)=−x
3+4x
2+3x−18
a=−1 b=4 c=3 d=−18
b) 2x
2 −12x+18 = −x
3+4x
2+3x−18
Na końcu po dodaniu nie wiem jak wyłączyć czynniki, aby wszystko ładnie wyszło.
Z góry dziękuję za poświęcony czas na rozwiązanie zadania.
Grześ: przenosimy wszystko na jedną stronę:
−x
3+2x
2+15x−36=0 /

−1)
x
3−2x
2−15x+36=0
Znajduję pierwiastek x
1=3
x
3−3x
2+x
2−3x−12x+36=0
(x−3)(x
2+x−12)=0
Dalej sobie poradzisz