wyznacz ekstreme lokalna fuknkcji
aga: wyznacz ekstreme lokalna fuknkcji:
f(x,y)=e(x−y) 〖(x2 〖− 2xy〗2 〗
4 maj 13:14
Grześ: Napisz jeszcze raz porządnie jak ta funkcja wygląda
4 maj 13:22
aga: f(x,y)= e(x−y) (x2− 2y2)
4 maj 13:26
aga: przy e (x−y) ma być do potęgi ale coś nie idzie
4 maj 13:27
Nie jestem mądry: f(x,y)=ex−y(x2−2y2)
4 maj 13:28
Grześ: już się za to zabiorę, chwilka
4 maj 13:42
Grześ: Tak więc liczymy pochodne 1 rzędu:
f'
x=e
x−y(x
2−2y
2)+e
x−y*2x=e
x−y(x
2+2x−2y
2)
f'
y=−e
x−y(x
2−2y
2)+e
x−y(−4y)=−e
x−y(x
2−2y
2+4y)
Porównujemy do układu równań:
e
x−y(x
2+2x−2y
2)=0
−e
x−y(x
2−2y
2+4y)=0
x
2+2x−2y
2=0
−(x
2−2y
2+4y)=0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2x−4y=0
x=2y
Podstawiamy do któregoś z równań:
4y
2+4y−2y
2=0
2y
2+4y=0
y
2+2y=0
y=0 lub y=−2
x=0 x=−4
Mamy dwa punkty podejrzane o istnienie w nich ekstremum... to jest dopiero początek liczenia..
4 maj 13:54
Grześ: Teraz trzeba policzyć 4 pochodne II rzędu czyli f'
xx, f'
xy, f'
yy, f'
yx
Policzyć wartość każdej z pochodnych w dwóch punktach (0,0), oraz (−2,−4)
I stworzyć dwie oddzielne macierze odnoszące się do konkretnych punktów.
Potem policzyć wyznacznik, czy jest dodatni czy ujemny... sporo roboty
4 maj 13:58