Yhh..
Kasia: jak polski byl latwy, to pewnie mata trudna
4 maj 12:42
ICSP: polski był trudny. Nie wiem czy 30% zdobędę.
4 maj 12:44
Kasia: Na pewno zdobedziesz
4 maj 12:46
Arek: A jak należało interpretować wiersze ?
Ja napisałem, że na emigracji odchodzili w świat marzeń i wyobraźni, bla bla , widzieli
idealistyczny obraz Polski, utwory wyrażają tęsknotę za krajem ojczystym itd itp

Ale częśc I była trudna , liczę na około 5, może 7/15
4 maj 12:49
roman: tzn tekst był łatwy ale pytanie do niego ....
4 maj 12:49
Arek: Roman − ja nie wiem w ogóle, o co chodziło z tymi "funkcjami literackimi" czy jakoś tak

Strasznie mnie to przybiło, kilka pytań z rzeczy, których w liceum nie uczą

Jeszcze Adaś M mnie może uratuje... musi
4 maj 13:06
B&H: Polski był trudny, i to bardzo. Mówi to osoba, która miała z próbnej 93 %
4 maj 13:34
Arek: zadanie 9. to skandal... było pytanie o JEDNĄ cechę, wyraźnie, a trzeba było pozaznaczać
dwie...nie wiem, żałosne
PS: "Chwała zwycięstwu" ?

Po nicku wnioskuję, że masz polądy dośc takie dziwne, ale sorry
jak się mylę
4 maj 20:40
K+K: polski by trudny zgadzam się i ICSP modlę się o 30%
4 maj 20:42
romanooo: masakra, dobrze że były wiersze, ale oczywiście takie, których w życiu nikt na oczy nie
widział. dzisiaj jeszcze w necie nie było nawet interpretacji wiersza Pawlikowskiej...
masakra, mam nadzieję tez że te 21 punktów sie jakimś cudem pojawi...
4 maj 20:49
K+K: ja też polski i w ogóle języki to moja słaba strona
4 maj 20:51
Mimamima: Mimamima: Ale głupio jednak zrobili, fakt tekst był łatwy ale granica była na próbnej więc
wielu ludzi jej nie powtarzało− m.in. ja
4 maj 20:54
Mimamima: Moją silną stroną są języki obce, m.in. zdaję niemiecki rozszerzony i jak 100% nie będzie to
już tutaj nigdy nie zajrzę xD
4 maj 20:55
romanooo: jeszcze ''tylko'' ustny i wakacje

to przynajmniej pocieszające, a jutra aż nie mogę sie
doczekać, ciekawe co fajnego nam wymyslą
4 maj 20:57
K+K: ja też się zastanawiam tylko żeby nie było masakrycznie trudne
4 maj 21:11
romanooo: Całek nam nie będą kazali liczyć więc chyba spoko
4 maj 21:14
Kosmos: raczej jak się pomyśli to każde zadanie do zrobienia chyba że będzie wykaż
4 maj 21:17
Wojteq66: wykaż na 200% bedzie.. tylko wykaz jakby dali do uzycia wzorow skroconego <3 bo w planimetri
wykaz z tymi bokami roznymi to ja leze ...
4 maj 21:19
K+K: ja też i prawdopodobieństwo to dla mnie kosmos
4 maj 21:21
M4ciek:
Polski był trudny , ale powinienem uzyskać > 30%

Proszę o trudną matę ,żeby położyć polonistów

!
Skoro ja muszę się męczyć na 30% z Polskiego to oni niech się męczą z Maty!
4 maj 21:23
K+K: już nie bądźmy tacy złośliwi
4 maj 21:25
M4ciek: Bądźmy skoro ja muszę się natrudzić żeby nabić 30% to oni niech mają stres z maty
4 maj 21:29
K+K: he no może troszkę mogliby się po stresować
4 maj 21:32
romanooo: M4ciek popieram, prosimy o matmę trudną na maxa

skoro mamy sie stresować przez jakieś
pierdoły w których trzeba myśleć co autor miał na myśli jak sie zjarał, to niech oni też
wysilą troche swoje głowy...
4 maj 21:32
Arek: M4ciek − zdawaj maturę rozszerzoną z histy i możemy pogadać

Matma musi być prosta, inaczej 35−40 % ludzi jej nie zda, a uczelnie też chcą żyć i studentów
trzeba skądś wytrzasnąć
4 maj 21:33
M4ciek:
Popieram
romanooo brawo

Już nas jest 4 : Ja,Ty,
ICSP ,
Godziu
4 maj 21:33
romanooo: po co komu matura z histy... no chyba że serio ktoś w tym siedzi i chce być jakimś politykiem,
czy kimś w tej dziedzinie... znać lektury i wiedziec o co chodziło to jedno, ale rozpisywać
sie na głupie tematy, i znajdować jakieś nieporzydatne funkcje w gazecie to coś zupełnie
innego...
4 maj 21:35
Pestek: 5 ja też
4 maj 21:35
Wojteq66: niezle, tez sie dolacze
4 maj 21:36
eh : witam ja mam obawy ze zdam, bo bralam tylko fragmenty z granic W OGOLE NiE ZNALAM lektury bo
mnie nawet na lekcji nie bylo wtedy.. zalamka..boje sie.. chce 30
4 maj 21:42
Arek: Romano − ale w sumie to cieakwe było przesłanie tych wierszy...nawet jak jesteś na emigracji −
masz kochać Ojczyznę

Na matmie ma być funkcja kwadratowa, delta, wzory mnożenia...hmm może p i q, jakieś sin
2α,
mogą być logarytmy , ale jakieś proste..hmm co jeszcze .. o prawdopodobieństwo może być i
sigma , albo wyznaczanie punktu w układzie. Nom, no i musi pyknąć jakoś byle się przekulać na
30 % , no − może 32

Funkcji nie wiedziałem, więc liczę na około 5−7 punktów z I części, druga jednak była świetna ,
można było lać wody ile wlezie na kilka kartek.
..a hista ? Tak potrzebna Tobie jak mi matma, więc porównanie chyba niezłe
4 maj 21:43
4 maj 21:46
romanooo: Arek − ja nie mówię że nie było ciekawe, nawet bardzo dobre i je rozumiem w związku z sytuacją
w jakiej byli autorzy. Ale ! wydaje mi sie że pierwsza część tekstu, była bez sensu, nie wiem
jaki jest klucz, ale co osobę czytającą gazetę, albo jakiś prosty i raczej niewnoszący wiele
tekst, obchodzą funkcje w nim zawarte, i to co na myśli miała autorka... w czytaniu ze
zrozumieniem chodzi raczej o ROZUMIENIE ! a nie o domyślanie sie o co jej chodziło.
4 maj 21:52
Arek: Romano − jasne, że się zgadzam z Tobą, czytanie ze zrozumieniem było żałosne, no i chyba pięć
pytań z tych "funkcji literackich". WTF? Uczyli Cię tego w szkole, bo mnie nie
4 maj 21:58
romanooo: nie, z tej matury niczego mnie w szkole nie nauczyli

w życiu tych wierszy nie widziałem

nie mam tu pretensji do szkoły, a raczej do OKE

ale trzeba byc dobrej myśli, powodzenia
jutro tym którym potrzebne , a reszcie miłej zabawy
4 maj 22:06
emes: Arek − ja poleglam na funkjach jezykowych, bo przez 3 lata uszczesczczania do lo, nie mialam z
tym zadnego styku. Lipa
4 maj 22:24
emes: w wbrew tego co opini wiekszosci, twierdzacych ze ta matura była łatwa nie moge sie z tym
zgodzic, sama z próbnych zawsze mialam ponad 80% i dostrzeglam sporą różnice.
4 maj 22:25
emes: wbrew opini większości*
4 maj 22:26
bump: popiera trudna matura z matematyki to jest to!
4 maj 22:26
WiemZeNicNieWiem: Serio mówicie, że czytanie ze zrozumieniem sprawiło Wam jakieś problemy?
4 maj 22:28
emes: sam tekst nie byl ciezki, gorzej z pytaniami, zwlaszcza tymi, które dotyczyły rozpiski na temat
tych głupich funkcji...
4 maj 22:31
emes: na tym poleglam jak nic, z zamknietych licze na najwyzej 5pnkt. Cala nadzieja w wypracowaniu,
chociaz chyba nie do konca rozwinelam temat jak jak powinnam.
4 maj 22:32
WiemZeNicNieWiem: kurde nie wiem ja przez całe swoje technikum napisałem 40 czytań ze zrozumieniem i to
zaowocowało i jak sobie liczyłem to 15pkt mi wyszło

. Ty nie miałaś czegoś takiego, że co
miesiąc czytanie ze zrozumieniem?
4 maj 22:36
essh: i ja sie wyje... na tym polaku , tak z 5pkt z 1 czesci a z wypracowania nie wiem... tylko na
fragmentach bazowałem, swoja droga ubogie one byly... nie bylem w stanie za duzo z nich
wyciagnac
4 maj 22:37
essh: my mielismy czytanie w technikum

raz na semestr xD zaowocowalo 5pkt... xD nawet nie wiem czy
bd 5
4 maj 22:38
WiemZeNicNieWiem: to żałuj, że nie miałeś z moją babką

. Niby na początku było ciężko, bo robiła że jak nie
zdążyłeś zrobić jakiegoś zadania to stawiała Ci 1pkt na minus, i wiesz było trzeba się
śpieszyć, to w ostatniej klasie doszedłem do wprawy i w 35/40 min już kończyłem, a to czytanie
na maturze w 30min rozwaliłem
4 maj 22:39
Nie można tak: Granica to sztandarowa międzywojenna pozycja. Jeżeli ja mam jutro mieć stres związany z
matematyką, bo ktoś musi się starać na 30% "przez idiotów po zjaraniu", to wypadałoby chociaż
przeczytać lektury z kanonu. Ja co roku głowiłam się i liczyłam stosy zadań z matematyki, żeby
mieć dopuszczający. Jeżeli jesteś tak dobry z matematyki, że życzysz innym zagadek, to z
polskiego również dałbyś sobie radę. W końcu interpretacja tekstu to nic innego jak otwarte
myślenie i wyciąganie wniosków tak ważne podczas rozwiązywanie zadań. Tematy wypracowań nie
były trudne. Pozdrawiam, zadowolona z poziomu rozszerzonego.
4 maj 22:47
bart: ej.. skopalem polski−.− napisalem ze Żancia byla bliska przyjaciolka Zenona..

moge miec z podstawy 40% nawet, ale zeby Ci wszyscy humanisci, zeby, zeby.. no zeby
sprawiedliwie bylo
4 maj 22:49
Popiel: Otwarte myślenie heh

Spotka się takich pięciu humanistów to każdy na jeden temat ma inne
zdanie.
4 maj 22:49
emes: WiemZeNicNieWiem − nic z tych rzeczy.

przez całe 3 lata
4 maj 22:55
WiemZeNicNieWiem:

Wiecie, to mnie śmieszy, nie da się porównać tych dwóch przedmiotów polskiego i matmy. Już to
kiedyś mówiłem matmy nie rozumiesz to choćbyś siedział z 5h nad zadaniem to nie wymyślisz i
powiedzcie że tak nie jest

. Z polskim jest inaczej umiesz chyba czytać i jakoś nawet w
pewnym stopniu dokonać parafrazy, ale bez przesady żeby Ci pkt nie odjęli. Polski jest dla
wszystkich a matma dla ograniczonego tłumu

. Mam nadzieję, że zdam na te 30% i nie będę
musiał jutro tutaj na forum pisać zrzutów z matematyków. Dobra panowie i panie

Życzę
wszystkim jutro dalekich lotów i łatwych pytań tak żeby NAWET HUMANISTA zdał na te 30%.
Trzymajcie się

.
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI

.
4 maj 22:56
Godzio:
A ja jestem za tym, żeby każdy zdawał maturę z tego co chce, jedynie obowiązkowy powinien być
język, ale reszta do wyboru
4 maj 22:59
WiemZeNicNieWiem: a mam jeszcze do matematyków takie pytanko:
można to zrobić w taki sposób?
Udowodnij, że jeśli x+y+z=1, to
x+y+z≥{
√1/3
1≥
√1/3
Można tak czy nie da rady?
4 maj 23:01
Kejt: Co do matematyki to się nie zgodzę. Sama znam taki przypadek..dziewczyna była zagrożona, tak
się wkurzyła na nauczyciela, usiadła do książek. Zrobiła wszystkie zadania (z działu) z
podręcznika, zbioru zadań, zdała na 3. A teraz z matematyką nie ma prawie żadnych problemów,
nawet ostatnio 5 ze sprawdzianu złapała. Więc jeśli ktoś ma problemy z matematyką to niech nie
jęczy "nie umiem, bo jestem humanistą" tylko niech łaskawie ruszy swój tyłek do książek i się
przyłoży. Posiedzi nad tym kilka godzin, ale zrozumie.
4 maj 23:02
WiemZeNicNieWiem: Kejt ja przez ostatnie kilka tygodni siedziałem nad matmą dziennie min 3/4h i co mi to dało
nic, jestem odporny na matmę, nawet prostego przykładu z udowodnij nie potrafię rozwiązać
4 maj 23:04
Kejt: to trzeba było poprosić kogoś o pomoc przy zadaniu, a potem zrobić jeszcze kilka podobnego typu
zadań żeby sobie utrwalić.
4 maj 23:06
Godzio:
√x2 + y2 + z2 ≠ x + y + z −− herezja
4 maj 23:06
Kejt: a co to za dziwoląg?

za to się na stosie pali..
4 maj 23:08
tlik: WiemZeNicNieWiem − biegłości w matenmatyce nie uzyska się po miesiącu ciągłego rozwiązywania
zadań. Tutaj potrzebny jest czas, systematyczność i ciągłe rozwiązywanie coraz to nowych
problemów. To nie historia, czy WOS
4 maj 23:10
tlik: matematyce
4 maj 23:10
kaka: Matematyka bedzie łatwa, Polski byl tez łatwy, obawiam się jedynie obcego i polskiego ustnego.
Moze ma ktos temat kreacjonizm w prozie Brunona Schulza ?
4 maj 23:11
WiemZeNicNieWiem: | | 1 | |
x+y+z=1 ale tam miałem udowodnić, że x2+y2+z2≥ |
| . więc nie wiem czemu takie zadanie |
| | 3 | |
jest wymyślone. to nie wiem co Cię śmieszy
4 maj 23:13
ola: matma bedze trudna. polak tez byl zwalony..... ja jedynie obcy lubie, gegre i chemie... matma
porazma mimo iz mam umysl scisly ....
4 maj 23:14
Godzio:
Takiego zadania na pewno nie dadzą na podstawę także się nie martw, tylko nie wiem po co
wsadzili to do informatora
4 maj 23:15
4 maj 23:18
bump: prawdopodobienstwo jest duze
4 maj 23:23
emes: kurde oby nie
4 maj 23:29
Raff: Jeżeli zadania zamknięte z podstawy nie będą takie skomplikowane jak w repetytorium z Operonu
to powinienem zdać... powodzenia i połamania piór !
5 maj 00:38
Gustlik: POLSKI ŁATWY


Przeglądałem ten arkusz, powiem szczerze: egzamin z analizy matematycznej
(czyli m.in. pochodnych funkcji, całek i równań różniczkowych) to przy tym przedszkole

! Na
poziomie podstawowym ten arkusz powinien wygladać tak jak podstawowa matematyka, a więc:
SŁOWEM − KOSMOS

! Nie wiem, czemu tak w tym kraju torturuje się ścisłowców, przecież
przyszłemu inżynierowi aż taki poziom NIE JEST POTRZEBNY

!
Zadanie 1. (1 pkt.) Kto napisał "Pana Tadeusza"?
A. Juliusz Słowacki
B. Adam Mickiewicz
C. Cyprian Kamil Norwid
D. Jan Kochanowski.
Zadanie 2. (1 pkt). Główną postacią "Potopu" Henryka Sienkiewicza jest:
A. Andrzej Kmicic
B. Kordian
C. Konrad Wallenrod
D. Onufry Zagłoba
Zadanie 3. (1 pkt) Orzeczenie w zdaniu jest zawsze:
A czasownikiem
B rzeczownikiem
C przymiotnikiem
D liczebnikiem
Zadanie 4. (1 pkt). Deklinacja to:
A odmiana przez przypadki
B odmiana przez rodzaje
C odmiana czasownika
D odmiana przez liczby
.....
Takich zadań powinno być 25.
Potem 9 zadań otwartych, np.
Zadanie 26 (2 pkt). Opisz krótko ostatnie Twoje wakacje.
Zadanie 27. (2 pkt) przeczytaj i zinterpretuj ze zrozumieniem poniższy tekst (tu np. krótki
artykuł z gazety)
Zadanie 28 (2 pkt) Opowiedz, kim był Wokulski, bohater "Lalki"?
itd....
I ZLIKWIDOWAĆ EGZAMIN USTNY

!
Wtedy podstawowy poziom j. polskiego zrównałby sie z obecnym poziomem matematyki, dodam, że dla
umysłów ścisłych taki poziom JEST WYSTARCZAJĄCY

5 maj 02:25
Gustlik: Do WiemZeNicNieWiem:
Polski jest dla wszystkich, ale do diabła, po co męczyć takimi trudnymi tematami przyszłych
inżynierów? Do czego inżynierowi np. interpretacja wiersza Mickiewicza ? Przeglądałem ten
arkusz t taki poziom to na ROZSZERZENIE, a nie na podstawy. Poza tym polski to nie tylko
literatura, ale PRZEDE WSZYSTKIM NIEZBĘDNA NA CO DZIEŃ GRAMATYKA I ORTOGRAFIA, a o tym
egzaminatorzy z CKE zdają się zapominać. Gramatyka i ortografia w polskim i w ogóle w każdym
języku sa tym czym tabliczka mnożenia, procenty, ułamki i geometria w matematyce, natomiast
ten arkusz ma poziom porównywalny z matematyką wyższą, np. z pochodnymi i całkami. Do liocha −
NIE KAŻDEMU SĄ POTRZEBNE TE EPOKI LITERACKIE

!
5 maj 02:37
ciekawski: Matura z polskiego była łatwiejsza niż próbna.
M4ciek gamoniu "musiałeś się natrudzić" to nie wiem jak musisz nie ogarniać, żeby tego banału
nie zrobić. Nie jestem Humanistą ale rozwaliłem tę maturę jak złoto. Mam nadzieję, że z majcy
będzie łatwiejsza lub chociaż na takim samym poziomie niż ta z maja 2010.
PRAWDA jest taka, że wszyscy Ci co piszą jakimi to nie są ścisłymi umysłami i że polski trudny,
niepotrzebny skandal są po prostu nie ogarkami którzy również z matematyki nie są świetni.
Dogłębną analizę tekstu literackiego zrobi nawet matematyk i ten prawdziwy − nie będzie jęczał.
5 maj 05:53
Wojteq66: W pełni zgadzam się z Gustlik, polski to lektury przede wszystkim... analiza tekstu, pod
katem psychologicznym ? Każdy może dokonać własnej interpretacji która pod pewnym względem
będzie poprawna a tego względu klucz nie uwzględni. Troche skomplikowane ale prawdziwe...
5 maj 07:17
Dante: Dupisz fleki ciekawski to że znasz niemiecki nie oznacza że dogadasz się po angielsku.
Literature można interpretować na 200 różnych sposobów sęk w tym żeby sie w klucz
,,wstrzelić,,. Matematyka jest jedna prawdziwa i logiczna, nie każdemu jest dane ją pojąć.
5 maj 07:29
ciekawski: Z tym, że literatura staje się indywidualna w odbiorze kiedy mamy do czynienia z symbolami w
tekście lirycznym, dlatego , że każdy może je interpretować inaczej. Zgadzam się, że
matematyka jest bardziej logiczna jednak analizować tekstu pod względem składniowym(wiersz
sylabiczny rymy rzeńskie układ rymów np aabb) też jest logiczne. Tak samo jak znajdywanie
środków stylistycznych, które zawszę pełnią określoną funkcje. Moim zdaniem to takie
pierdzenie od rzeczy ludzi nie ogarów, którzy nawet nie starają się tego pojąć zgrywając
wielkich matematyków ..
5 maj 07:39
Dante: Powiem ci szczerze że gówno mnie obchodzi co autor miał na myśli pisząc jakiś wiersz, do czego
mi to jest potrzebne? Umiesz się wysławiać, pisać to więcej ci do szczęścia nie potrzeba. I co
powiesz na to że Wisława Szymborska za interpretacje własnego wiersza dostała 3 na maturze?
5 maj 07:59
rumpek: Powodzenia życzę
5 maj 08:15
Godzio: Banał aczkolwiek trudniejsza niż rok temu
5 maj 10:36
rumpek: O widzę, że
Godzio już skończył

Jakie były zadania mniej więcej?
5 maj 10:38
Godzio: Niedługo się dowiesz

jestem na komórce i nie za fajnie się pisze także musisz poczekać ale
nie było nic nadzwyczajnego większość typowa
5 maj 10:49
rumpek: Wykaż trudne

? Bo tylko te mnie kręcą

reszta raczej prosta
5 maj 10:51
Vizer: No matura łatwa, chociaż jak zauważył Godzio trudniejsza niż w tamtym roku.
5 maj 11:45
rumpek: Zadanie wykaż, że (to artmetyczne a
4 + b
4 = 31) nie było trudne już je zrobiłem, a do tego
geometrycznego nie mam pełnej treści
5 maj 11:55
Vax: A pamiętasz może treść do tego a
4+b
4=31?
5 maj 11:56
5 maj 11:57
Vizer: Z tym geometrycznym to było jakoś tak:
Mamy czworokąt ABCD, w którym AB||CD i obrano taki punkt E na boku BC, że |CE|=|CD| i
|BE|=|AB|. Wykaż że kąt AED jest prosty.
5 maj 11:58
rumpek: A był jakiś rysunek

?
5 maj 11:58
Vizer: Nie
5 maj 11:59
kaka: ile wam wyszło z prawdopodobienstwa ?
5 maj 12:01
5 maj 12:02
5 maj 12:02
rumpek:
Tam w sumie w tym dowodzie a
4 + b
4 = 31 można było zrobić:
a + b = 1 / ()
2
a
2 + 2ab + b
2 = 1
a
2 + b
2 = 1 − 2ab
7 = 1 − 2ab
6 = −2ab
ab = −3
i dalej tak jak podałem
5 maj 12:03
kaka: | | 21 | |
kurde a ja kombinowałem z resztami i mi wyszło |
| |
| | 49 | |
5 maj 12:03
rumpek: Z analitycznej geografii coś było ?
5 maj 12:09
Vizer: Było. Okrąg o S(3,7) jest styczny do prostej y=2x−3. Oblicz współrzędne punktu styczności. Coś
w ten deseń
5 maj 12:11
abc: a z sinusem i cosinusem wyszlo wam 1\2?
5 maj 12:12
rumpek:
Policzyć odległość prostej od punktu mamy "r" − promień. następnie podstawić pod równanie:
(x − 3)
2 + (y − 7)
2 = r
2
równanie y = 2x − 3 i mamy punkt styczności
5 maj 12:13
Vizer: Chodzi o zadanie gdzie było policzyć iloczyn sinusa i cosinusa? W tym zadaniu wyszło mi
5 maj 12:13
rumpek: Możesz podać to zadanie

? Rozwiązałbym sobie

(o ile pamiętasz

)
5 maj 12:14
Vizer: | | 23 | | 31 | |
No ja zrobiłem to zadanie jak rumpek, wynik: A( |
| , |
| ) |
| | 5 | | 5 | |
5 maj 12:14
rumpek: 
ja nie zrobiłem zadania

podałem tylko schemat rozwiązywania
5 maj 12:15
abc: no mi wyszlo tak samo , a ten punkt stycznosci wyszedl wam (5,7)? ja pomotalem troche i jakims
chinskim sposobem to zrobilem i nie wiem czy dobrze
5 maj 12:15
rumpek: Znaczy nie zrobiłem zadania tutaj na forum, na maturze bym pewnie zrobił, tylko szkoda, że
dopiero za rok się wykaże
5 maj 12:15
Vizer: | sinα | | cosα | |
| + |
| =1 i kąt α jest ostry i policzyć trzeba sinα*cosα. |
| cosα | | sinα | |
5 maj 12:16
wewe: dlaczego z prawdopodobienstwem wyszlo wam 16/49
5 maj 12:16
wewe: tam bylo ze suma jest podzielna przez 3 tak ?
czyli mozna wylosowac:
(1,2)
(1,5)
(2,1)
(2,4)
(3,3)
(4,2)
(5,1) czyli A = 7
omega = 7*7 = 49
P(A) = 1/7 co tu jest zle ?
5 maj 12:18
kaka: a (6,3)

i wiele innych nie masz
5 maj 12:20
abc: jeszcze jest 9 mozliwosci np.(2,7)
5 maj 12:21
wewe: fak ,racja

kurde

trudno ,kto na rozszerzenie jedzie ?
5 maj 12:22
abc: jaki wam wyszedl punkt stycznosci , i te zadanie zamkniete z logarytmem
5 maj 12:23
Daniel: 19/49 mi wyszło
5 maj 12:23
wewe: z logarytmem ze x > 1/2
5 maj 12:24
abc: a o co w tym w ogole chodzilo? ja zaznaczylem chyba ze x>1
5 maj 12:25
Grzesiek: Ale w treści zadania było wyraźnie zaznaczone, że losujemy ze zwracaniem...
5 maj 12:25
wewe: loga (2x−1) ,dla jakich X jest jakies rozwiazanie czy cos takiego, byla podana podstawa ale
nie pamietam jej, o to zadanie chodzi ?
5 maj 12:26
Vax: Wracając do zadania z udowodnieniem, że kąt AED jest prosty, to przyznam, że było one dosyć
pomysłowe, jak na podstawę, można je było zrobić tak, oznaczmy kąty BAE = AEB = α oraz EDC =
CED = β wówczas nasz kąt AED = 180−(α+β). Przedłużmy teraz odcinek EB i gdzieś na nim poza tą
figurą wybierzmy punkt F, wówczas kąt ABF jest kątem zewnętrznym trójkąta ABE i jest równy
sumie kątów BAE+AEB = 2α, zauważmy również, że skoro AB || CD to z tego wynika, że kąt DCE =
2α, teraz korzystając z tego, że suma miar kątów w trójkącie wynosi 180 mamy z trójkąta DCE
2α+2β = 180 ⇔ α+β = 90, czyli kąt AED = 180−(α+β) = 90 cnd.
Pozdrawiam.
5 maj 12:27
abc: tak wlasnie o to wewe
5 maj 12:28
Vizer: Vax jak |AB|=|CD| można było napisać, że czworokąt jest trapezem więc suma kątów przy ramieniu
jest równa 180(st.) i było by szybciej chyba.
5 maj 12:30
wewe: a w logatymach loga c musimy miec a ≠ 0 ,a>0 i c>0
wiec 2x>1
x> 1/2
tak to zrobilem
5 maj 12:30
rumpek: Chcę taką za rok !
5 maj 12:37
rumpek: Vizer tak znacznie łatwiej zauważyć, że są trójkąty równoramienne i skorzystać z tego
czego skorzystałeś

wtedy ładnie wychodzi
5 maj 12:38
abc: a te zadanie z funkcja co było to wystarczy zapisać Zbiór Wartości <−2,3> , i funcja malejaca
x∊<−1,2> nie pamietam dokladnych liczb. Czy y=<−2,3>
5 maj 12:40
Maciuś: Ja musialem cos jedno zdarzenie pominać i zapisalem 15/49

ile za nie bylo w ogole?
5 maj 12:41
rumpek: abc możesz napisać to zadanie?
5 maj 12:41
Maciuś: ja napisalem (−2,3) dlaczego domykasz −2 i 3? one nie maleja w tym momencie wiec nie wchodza
tak mi sie zdaje
5 maj 12:41
wewe: hm, wydaje mi sie ze bylo
zbior wartosci <−3;2>
i f malejaca dla (−2,2)
5 maj 12:42
bolo: 2pkt bylo
5 maj 12:42
5 maj 12:43
Godzio:

Nie pamiętam na czym się kończyło, ale tak było miej więcej
rumpek to jest właśnie to zadanie o którym pisał
abc
a) ZW = ?
b) f malejąca w jakim przedziale ?
5 maj 12:43
Godzio:
Przed chwilą to czytałem

Też mnie zdziwiły te całki
5 maj 12:43
abc: a przedziały funkcji zapisuje się w otwartych? ja zapisalem z domknietych nawiasach
5 maj 12:44
wewe: zw = <−2;3>
f mal dla x ∊ (−2;2) ja mam tak
5 maj 12:44
....: całki są na rozszerzonej a na czym to w ogóle polega
5 maj 12:45
wewe: nie ma calek na rozszerzeonej
5 maj 12:45
Vizer:

Jakoś tak wyglądał ten wykres i trzeba było wyznaczyć zbiór wartości i przedział gdzie funkcja
maleje.
5 maj 12:46
rumpek: Odpowiedziałbym tak jak wewe
5 maj 12:46
Godzio:
Co do domykania, właściwie nie jest dokładnie powiedziane czy trzeba domknąć czy nie, czasem
tak piszą czasem tak
5 maj 12:47
....: uf...

tak myślałam ale jak to przeczytałam to koniec

trzymajcie za mnie kciuki na
rozszerzeniu
5 maj 12:47
ukash: tam bylo w jakim przedziale jest NAJBARDZIEJ malejaca a nie tylko malejaca. Wiec chyba <−2;0>
5 maj 12:47
ukash: Godzi dobrze wykres narysowal
5 maj 12:47
Godzio:
Tam było: Wyznacz maksymalny przedział w jakim funkcja maleje, a nie "najbardziej"
5 maj 12:48
ukash: pkt stycznosci wyszedl mi (5,4) bodaj
5 maj 12:48
Godzio:
y = 2x − 3
S(3,7)
Jedynie co trzeba zrobić to wyznaczyć prostą prostopadłą do y = 2x − 3 przechodzącą przez S i
znaleźć jej punkt przecięcia z y = 2x − 3, (5,4) na pewno nie wyjdzie, jeśli się dokładny
wykres narysuje to widać że nie wyjdą całości
5 maj 12:50
x-Lon: to w końcu (−2;2) czy <−2;2> ? Mi się wydaje, że pierwsze rozwiązanie, bo pkt −2 to również
punkt kiedy funkcja rośnie czyli do −2 nie należy.
5 maj 12:51
rumpek: Wyżej napisałem jakbym rozwiązał

a
Vizer podał odpowiedź
5 maj 12:51
wewe: zrobilem tak jak Godzio, wyszlo mi P= ( 23/5 , 62/5) czy cos takiego
5 maj 12:51
Godzio:
5 maj 12:53
Godzio:
| | 1 | |
y = 2x − 3 ⇒ a = − |
| S(3,7) |
| | 2 | |
| | 1 | |
y = − |
| x + 8,5 = 2x − 3 ⇒ 2,5x = 11,5 ⇒ x = 4,6, y = 6,2 |
| | 2 | |
| | 46 | | 62 | | 23 | | 31 | |
P( |
| , |
| ) = ( |
| , |
| ) |
| | 10 | | 10 | | 5 | | 5 | |
Jak kto lubi
5 maj 12:55
kubao: Tak tez mi wyszlo...
5 maj 12:55
Vizer: Prawdę mówiąc sam się zastanawiam,czy ta funkcja maleje od (−2,2) czy <−2,2> ja dałem ten
drugi.
5 maj 12:56
rumpek:

To akurat powinno być obojętne jakie przedziały − czy otwarty czy domknięty. Ważne byłoby gdyby
było coś takiego jakby trzeba wszystkie podać przedziały.
Jak widać ZW = <−2,3>
a przedziały monotoniczności to:
f↗ gdy <jakaś minusowa liczba, −2> U <2, jakaś dodatnia liczba>
f (stała) gdy (jakaś dodatnia liczba, jakaś inna liczba>
f↘gdy (−2,−2)
5 maj 12:56
Maciuś: Godzio co sądzisz o trudności? Moim zdanem troche nie popisali sie pod wzgledem dostosowania
podstawy do mozliosci maturzystow
5 maj 12:56
Godzio:
Taki sobie poziom
5 maj 12:57
Kwachu: x−lon, dałem nawiasy otwarte ( i ) w pkt 2 i −2 ta funkcja była stała...
5 maj 12:57
abc: A jak napisalem Zbiór wartości <−2,3> bez "=" to myslicie ze bedzie to bład?
5 maj 12:57
Godzio:
Nie
5 maj 12:58
rumpek: Można bylo też: ZW∊<−2,3>
5 maj 12:59
Maciuś: Nie pytam jaki wywarl na Ciebie wplyw bo to chleb powszedni dla Ciebie, pomysl jakbys mial
pisac mature po chinsku z mniej podstawowymi zwrotami

Tak sie czuli podejrzewam humanisci

Co w2 strzal obracali sie i usmeich i strzal
5 maj 12:59
JURGI: ja napisałem Zw = (−2,3)
nie uznają mi tego, c'nie?:(
5 maj 13:00
abc: a z tym rowerzysta czy tam czymś jak napisałem w odp że jak jechał 4 dni to 28 km , jak jechał
7 dni to 16 to bedzie git?
5 maj 13:01
Maciuś: co do zadania z π to moim zdaniem tez sie nie popisali . w wiekszosci zbiorow jak
rozwiazywalem bylo π=3 mogli zaznaczyc π≈3,14 zeby po prostu wiedziec
5 maj 13:02
Maciuś: (−2,3) tak jakby nie nalezaly a naleza
5 maj 13:02
Godzio:
abs chyba jak jechał −7 dni to −16 km
5 maj 13:02
Maciuś: Ja napisalem odpowiedz przejezdzal dziennie 28 km
5 maj 13:03
rumpek: Daliby sam arkusz a nie czekają
Godzio ty nie szykujesz się na rozszerzoną

?
To już za 56 minut
5 maj 13:04
Maciuś: Oby rozszerzony byl trudny w pizde bo ich wysmieje
5 maj 13:05
abc: napisalem km

to bedzie dobrze?
5 maj 13:05
abc: dokladnie to tak " jadac 4 dni przejechal 28 km , jadac 7 dni przejechal 16km "
5 maj 13:06
Godzio:
Jadę samochodzikiem, a szkołę mam 5 min drogi od domu
5 maj 13:07
JURGI: W porównaniu do zeszłego roku to podstawka byla bardzo trudna. A i tak bojdaze nie zdalo 24%.
Polski rok temu tez byl duzo prostszy. Ciekawe jak bedzie dalej.
Jak w tym roku podstawowej z matmy nie zda 50% to sie nie zdziwie.
5 maj 13:07
rumpek: Cwaniak

dlatego tak szybko zawsze jesteś
5 maj 13:10
Maciuś: abc pytanie bylo ile przejechal ( chodzi o to rownianie x*y=112) km dziennie . to drugie to
jakby mial wiecej czasu to....etc
5 maj 13:10
abc: no to czyli nie zalicza pewnie odp ale ogolnie rownanie wyszlo to najwazniejsze
5 maj 13:12
Maciuś: nie no zalicza bo zaznaczyles jadac 4 dni tyle 7 tyle tylko mowie ze prostsza odpowiediza jest
moja
5 maj 13:14
rumpek:
Godzio a ile tobie wyszło z tym
5 maj 13:14
oaxoaxoax: | | 1 | |
Jeżeli mogę się wtrącić i też pominąć to, że nie jestem Godzio to mi też wyszło |
| więc |
| | 2 | |
raczej jest dobrze.
5 maj 13:15
fefd: 1/2
5 maj 13:16
rumpek: Gites
5 maj 13:16
Maciuś: tak dobrze ja mam pytanie odnosnie rownania tego na pierwszej stronie x(x−1)−49... co tam mialo
wyjsc?
5 maj 13:16
abc: heh to ja też sie wtrące i wyszlo mi 1\2
5 maj 13:17
oaxoaxoax: najmniejsza liczba spełniająca nierówność Maciusiu, mi wyszło −2.
A odnosząc się do tego wykresu to nie powinno być od <−2;0>U<0;2> bo ta funkcja w końcu idzie
pod innym kątem :x?
5 maj 13:19
Maciuś: ja zaznaczylem 1
5 maj 13:20
abc: a to nie to co przypadkiem wyszlo x>1,5 i trzeba bylo zaznaczyc 2?
5 maj 13:21
rumpek: Ale jest i tak malejąca, więc (−2,2)
5 maj 13:22
oaxoaxoax: Czyli oba zapisy są poprawne czy nie ?
5 maj 13:23
fefd: x >1,5 wyszło
5 maj 13:23
rumpek: Tak

gdybyś miał:
<−2,0)U(0,2> to do bani
5 maj 13:24
ciekawski: Dante ale Ty głupi jesteś xD
5 maj 13:25
oaxoaxoax: Uff, to git

.
5 maj 13:25
B&H: A w mediach propaganda, że matura była banalna.
5 maj 13:26
rumpek: Najtrudniejsza nie była
5 maj 13:27
Maciuś: Hehe noo najlatwiejsza jaka mogla byc matura 2010 to pikus przy tym
5 maj 13:28
rumpek: Pewnie za rok dadzą łatwiejszą jak zobaczą ile osób nie zda
5 maj 13:28
oaxoaxoax: W sumie ja nie zrobiłem tylko 3 zadań, więc na moje była trochę trudna.
5 maj 13:30
emes: hardcoreee
5 maj 13:31
Maciuś: ciężka byla z probnymi nie mialem problemu w ogole 100/100 niemalże czasami z wykaż że byly
problemy ,zawsze matura probna byla troche trudniejsza a tu zonk
5 maj 13:36
B&H: Ciekawe co powiedzą ci, którzy piszą rozszerzenie. Ciekawe o której będą na forum.
5 maj 13:36
JURGI: 2010 była w chuja łatwiejsza. tam, do zamkniętych nie trzeba było nawet liczyć po bokach bo
wszystko było jak na tacy.
tą mature obleje połowa polski, zobaczycie!
5 maj 13:37
rumpek: Godziu po godzinie skończy
5 maj 13:37
rumpek: Jest w końcu mam arkusz

Cudem wszedłem na CKE, taki ruch, że się ładować nie chce
5 maj 13:38
B&H: Są gdzieś odpowiedzi na necie?
5 maj 13:41
5 maj 13:42
rumpek: Po co ci odpowiedzi

Wiedziałem, że Vizer coś źle przepisał

Napisał:
i wychodziło mi, że sinα*cosα = 1
A tutaj patrze i jest:
więc:
| sinα | | sinα | |
| + |
| = 2 / * (sinα * cosα) |
| cosα | | cosα | |
sin
2α + cos
2 = 2sinαcosα
2sinαcosα = 1 : 2
5 maj 13:44
rumpek:
Zadanie 27
Rozwiążcie tylko układ równań:
Tam gdzie jest:
(x + 19) : 2 powinno być:
| x + 19 | |
| ale nie napisałem tak bo sypie się coś  |
| 2 | |
5 maj 13:47
5 maj 13:57
Kwachu: Na interii podają powoli odpowiedzi po kolei do każdego zadania. Już mam 6pkt na 6 rozwiązanych
zadań
5 maj 13:57
rumpek: Zadanie 30 nie miałem
Zadanie 31 wyżej napisałem jakby zrobił, Godzio zrobił
5 maj 13:57
rumpek: Ja tam będę martwił się za rok jak będę pisał
5 maj 13:57
TOmek: ja tez xD
5 maj 13:58
rumpek:
Zadanie 32
| ⎧ | x * y = 112 | |
| ⎩ | (x + 3)(y − 12) = 112 |
|
x − dni wędrówki
y − kilometry danego dnia
5 maj 14:00
5 maj 14:02
oaxoaxoax: na razie tylko zamknięte, a i to jest inna wersja arkusza, więc patrzcie na liczby a nie ABCD
5 maj 14:03
oaxoaxoax: ja mam 22/23
5 maj 14:03
rumpek:
Jakby ktoś nie wiedział to:
Zadanie 14
| sin238o + cos238o − 1 | | 1 − 1 | | 0 | |
| = |
| = |
| = 0 |
| sin252o + cos252o + 1 | | 1 + 1 | | 2 | |
sin
238
o + cos
238
o i sin
252
o + cos
252
o to jedynki trygonometryczne
5 maj 14:08
rumpek:
Zadanie 16
360o − 160o = 200o
200o: 2 = 100o
5 maj 14:09
rumpek: Prosta ta maturka nie wiem czemu tak dramatyzowali
5 maj 14:10
Kwachu: Sprawdzam zadania z interią i na razie mam 8/9
Zrobiłem błąd w zadaniu gdzie trzeba było wybrać oś liczbową. Skupiłem się na tym, że przy
równaniu był znak "≤" i dałem zamalowane kółka. Zapomniałem, że było tam x większe od 0
5 maj 14:13
ciekawski: Ja zaznaczyłem 80 stopni bo opisany miał byc połowe mniejszy niż środkowy. A tu widzę 100. eh
5 maj 14:14
rumpek: Napisałem dlaczego
5 maj 14:16
5 maj 14:24
rumpek: Teoretycznie powinni ci uznać bo napisałaś domkniętą sumę więc uwzględniłaś ten punkt
5 maj 14:25
oaxoaxoax: Anita, chyba masz dobrze, też tak napisalem.
5 maj 14:25
ciekawski: 3x
2−10x+3≤0 rozwiąż równanie − wszyło mi x
1=1/3 x
2=3 napisałem <1/3, 3>
i na osi zaznaczyłem zamkniety z wypełnionymi kropkami + parabola do góry(nie ogarniam tego
rys)
będzie jakiś pkt za to

?
5 maj 14:27
ciekawski: ja napisałem od <−2,0> w 26 dobrze?
5 maj 14:28
kuba: nie
5 maj 14:29
oaxoaxoax: ciekawski masz całe zadanie dobrze przecież
5 maj 14:29
anita: o to fajnie

w ogole zrobilam taki glupi błąd, napisałam 1/2, a nie 1/3

reszte mam bezbłędni tylko ten
idiotyczny bląd

będzie coś za to?
5 maj 14:30
rumpek:

Δ = 100 − 36 = 64
√Δ = 8
| | 10 − 8 | | 2 | | 1 | |
x1 = |
| = |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | | 3 | |
Za samo obliczenie miejsc zerowych masz już jeden punkt

Parabola − ramiona w górę.
Więc
5 maj 14:30
rumpek:
anita − nie wiem, raczej nie bo obliczyć miejsca zerowe dobrze to jeden punkt. Ale poczekaj do
30 czerwca
5 maj 14:31
ciekawski: z tą nierównością? No to super

ale z tym 26 nie wiem czy git.
Dałem a)zbiór wartości <−2,3>
b)<−2,0>
5 maj 14:32
anita: najważniejsze, że zdalam... gdyby byla taka jak rok temu mialabym ok 60%
jestem załamana

mam nadzieję ze ang i pol i geo mnie uratują i dostanę się na TiR
5 maj 14:33
ciekawski: kurcze nie napisałem chyba ze x należy...i dałem jeszcze przedział obustronnie zamkniety od
1/3 do 3.
Dzięki wam za odpowiedzi.
5 maj 14:33
anita: w zadaniu 28 oczywiście też mam błąd, wyszło mi 1
5 maj 14:34
rumpek: Podałem rozwiązanie wyżej

(anita)
5 maj 14:36
anita: tak tak widzialam, chyba Ty napisaleś 1/2 ?
ale jeśli napsialam to dziadowstwo ze cos * sin = 1 to bedzie chociaż pkt

?
5 maj 14:37
ciekawski: a w zadaniu za 5 pkt. napisałem poprawnie układ równiań i rozwiązałem go (podstawiając za xy
112) do momentu kiedy wyszła jakby funkcja. Później już przekombinowałem i z delty chciałem
obliczyć zamiast zwyczajnie x i y sobie obliczyć..no i brakło czasu.. Jak myślicie jakieś pkt
za to mogę dostać?
5 maj 14:37
oaxoaxoax: Za sam zapis równania będzie pkt na pewno
5 maj 14:37
rumpek: ciekawski na oko? − ze 3 punkty może będą
5 maj 14:37
ciekawski: oby Panowie i Panie bo na razie balansuje na krawędzi. Wstyd mi, że nie wpadłem na to żeby po
prostu x i y banalnie obliczyć. Ale już mi czasu brakło niestety. A było by piękne 5 pktów i
pewna zdawka..
5 maj 14:40
anita: a ja dostane za ten sin i cos
5 maj 14:40
rumpek: Czy ja wiem czy wstyd nie zrobić otwartych

Prędzej zapadłbym się pod ziemie jakby zrobił
błąd w zamkniętym
5 maj 14:41
ciekawski: Kurcze ogólnie nie była taka zła ta matura. No ale porobiłem za dużo głupich błędów no i czasu
jakoś mi brakło.
5 maj 14:42
ciekawski: Obawiam się, że z samych zamkniętych nie uda się uzyskać upragnionych 30% . Oj nerwowo nerwowo
5 maj 14:43
long: ile powinno wyjść w zadaniu 31

/
5 maj 14:44
rumpek: Tak jak Godzio wyżej podał
5 maj 14:45
ciekawski: Rumpek rozwiązałbyś któreś z tych zadań? 17, 20 , 21
5 maj 14:45
5 maj 14:45
Daniel: No i bajerka z abcd wyszło mi 15 pkt minimum

+ jeszcze z 6 pewnie z otwartych wiec
pozytywnie

:!
5 maj 14:46
rumpek: Jeszcze nie miałem tego w szkole ale daj mi chwilę
5 maj 14:46
Vax: 17) 3
√3
20) 3
√3
21) 96pi
Pozdrawiam
5 maj 14:47
Raff: pytano z ciekawości: jak w tym zadaniu za 5pkt. nie mam za bardzo policzone, jedynie
powypisywane a1=28, a2, a3, a4 i a1=16, a2, a3, a4, a5, a6 a7 i dobrą odpowiedź to dostanę
chociaż pkt?

Zupełnie mi wypadło z głowy podejście do tego zadania, w desperacji w pamieci
policzyłem...
5 maj 14:48
ciekawski: do 18stego jest już ogarnięte na interii
5 maj 14:49
Daniel: Zad 21.
V=1/3πr
2l
V= 1/3π 6
28 (r ma 6 bo to r= promień czyli połowa średnicy z 12)
V=1/3π288 (skracamy 1/3 z 288 i zostaje:
V=96π
5 maj 14:50
5 maj 14:51
rumpek:

Zadanie 17
Na podstawie:
P = a
2 * sin60
o
I teraz na podstawie wzoru:
P = a * h
18
√3 = 6h : 6
h = 3
√3
Można też oczywiście spróbować samymi funkcjami trygonometrycznymi na podstawie rysunku
5 maj 14:51
Vax: Trzymajcie odpowiedzi, na szybkiego zrobiłem, mam nadzieję, że dobrze

1) C |x+2/3| <= 4
2) B 2100
3) B 5a(a−2b+3)
4) D a=3
5) D (2 ; +
∞)
6) B 2
7) C
8) B x > 1/2
9) A
10)D 2
√2
12)C a
2+a
9 = a
3+a
8
| | 12 | | 12 | |
13)A sina = |
| tg = |
| |
| | 13 | | 5 | |
14)B 0
15)C GE
16)B 100
17)A 3
√3
18)C y=2x+5
19)B x=3
20)D 3
√3
21)B 96pi
22)D 1/18
23)D 7
24) 3x
2−10x+3 <=0 <=> x E <1/3 ; 3>
25) Zauważmy, że a+b=1 => a
2+2ab+b
2=1 <=> 7+2ab=1 <=> 2ab = −6 <=> ab=−3 => a
2b
2 = 9 teraz
zauważmy, że a
4+b
4 = (a
2+b
2)
2−2a
2b
2 = 49−2*9 = 49−18 = 31 cnd.
26) A Zbiór wartości = [−2 ; 3] B przedział (−2 ; 2)
27) x=−1 , y=9
28) sinα*cosα = 1/2
29) Oznaczmy kąty BAE = AEB = α oraz EDC = CED = β wówczas nasz kąt DEA = 180−(α+β). Przedłużmy
teraz odcinek EB i gdzieś na nim poza tą figurą wybierzmy punkt F, wówczas kąt ABF jest kątem
zewnętrznym trójkąta ABE i jest równy sumie kątów BAE+AEB = 2α, zauważmy również, że skoro AB
|| CD to z tego wynika, że kąt DCE = 2α, teraz korzystając z tego, że suma miar kątów w
trójkącie wynosi 180 mamy z trójkąta DCE 2α+2β = 180 ⇔ α+β = 90, czyli kąt DEA = 180−(α+β) =
90 cnd.
30) 16/49
31) (23/5 ; 31/5)
32) { xy=112
{ (x+3)(y−12)=112
Z czego wyliczamy (x,y) = ( 4,28 )
5 maj 14:52
Daniel: Rumpek jeśli chodzi do tego 17 zad funkcjami to mi wyszło identyko tyle ze robiłem funkcjami
5 maj 14:53
ciekawski: Dzięki VAX
5 maj 14:54
Grześ: tak matematycznie, poza moim postem jest 4
4 postów, czyli 256

Taka malutka uwaga
5 maj 14:59
long: w zadaniu 26 jak napisałem że funkcja jest malejaca w przedziale takim (−2,2) to mam zero
5 maj 15:00
Justynaa: A co wam wyszło w zadaniu 27

Liczby x,y,19 w podanej kolejności tworzą ciąg arytmetyczny, przy czym x+y=8. Oblicz x i y.
5 maj 15:00
Vax: Podałem wyżej moje odpowiedzi, 27) x=−1 , y=9
Pozdrawiam.
5 maj 15:04
3 kl zawodowki hahah: Zadanie 32:
5 maj 15:06
5 maj 15:07
ciekawski: Takie pytanie z innej beczki−dla zorientowanych. Wiadomo, że można podchodzić do matury kilka
lat z rzędu. Chodzi mi o poprawianie wyniku. Co w przypadku kiedy otrzymamy niższy wynik niż w
roku poprzednim ?
5 maj 15:08
wiola: t jak bede miala 2 pkt jak napsail dobrze ty;kp nie napsial wyniku w odp



?
5 maj 15:13
kris: mam tak jak wiola.. moze ktos nam powiedziec czy trzymam 2 pkt, jesli nie to mam 28 %
5 maj 15:16
ciekawski: to było zadanie a+b więc myślę, że jak i a i b masz dobrze to powinni Ci przyznać 2pkt−oni też
trochę starają się naciągać dla statystyk. Odpowiedź w bardziej rozbudowanych zadaniach jest
pkt chyba
5 maj 15:20
kris: ja pierdziele

jestem załamany

jeszcze do tego napisalem w b) <−2;0> u <0.2>
to też jest źle ?
5 maj 15:21
5 maj 15:22
ciekawski: Kurcze to dyskusyjna sprawa jest. Ja np napisałem <−2,0> Bo miał to być przedział MAKSYMALNEJ
długości. Jak widać na rysunku. Prosta trochę się łamie czyli składa się jakby z dwóch
przedziałów. ten 2gi jest krótszy więc go nie uwzględniłem.
Trochę nie jasno sformułowane polecenie. Mogli napisać wskaż przedział w którym funkcja jest
malejąca i wszyscy byli by zadowoleni..
5 maj 15:25
kris: jejku zabraknie mi 1 punkta, jestem załamany
5 maj 15:27
5 maj 15:29
kris: tak, tylko ze mi brakuje 1 pkt
5 maj 15:30
ciekawski: Kris poczekaj aż ktoś bardziej ogarnięty się wypowie. Ja do znawców/orłów nie należę. Pisze
tylko tak jak ja to interpretuje. Myślę, że w przypadku kiedy stajesz na granicy jednego pkt a
masz odpowiedź bliską tej prawidłowej. Mogą Ci to jakoś przepuścić. Tak jak mówię, miałem do
czynienia z egzzaminatorem który pracuje w komisji i robi te zadania i opowiadał, że w
podobnych przypadkach robi się takie akcje aby podwyższyć statystyki rocznika żeby nie wyszło,
że mamy w kraju samych idiotów

.
5 maj 15:31
kris: wątpie w to
5 maj 15:32
Benia: A w 33 nie powinno wyjsć 6√3
5 maj 15:33
kris: w ogole zrobilemm bląd jak 1 osoba stąd,... napisalem w delcie 1/2 a nie 1/3

a reszta jest
ok... i bym zdał

a teraz nic tylko plakać i dać sobie spokój z resztą
5 maj 15:33
rumpek: odpowiedź x∊<−2,0>U<0,2> RACZEJ POWINNI CI UZNAĆ, ponieważ tak jak już pisałem wyżej,
obustronnie domknięty i na dodatek suma, więc uwzględniłeś 0
5 maj 15:35
kris: ale nie napisałem tego w odpowiedziach na dole ......
5 maj 15:36
IZKA:): spokojnie....znajdzie sie ten punkt... ja tez liczylam ile mAM a nigdy nie wyjdzie Ci tyle co
masz naprawde...
5 maj 15:37
rumpek: A to nie wiem czy uznają, no ale to widać (ja bym uznał)

Na twoim miejscu pomodliłbym
się

Na dodatek jakby widział, że jest na granicy to na pewno uznałbym.
5 maj 15:38
kris: tak, modlilem się przed...
5 maj 15:41
JURGI: Nam zawsze nauczycielka tlumaczyla co do zbioru wartosci, ze protekcjonalnie mozna dac
przedzial
otwarty (),
bo to sporna kwestia i matematycy sie o to kloca.
dalem wlasnie (), podobno mial byc <>. jak to jest upierdziela mi pkt za to?
zadanie bylo za 2 pkt, i byly podpunkty a i b i b mam tak jak napisali, a w a dalem ten
otwarty
przedzial.
5 maj 15:42
Patysia: No to ja się wyłożyłam na matmie
5 maj 15:44
Ejdom: jeśli współżędne punktu styczności podałem w ułamku dziesiętnym to mi odejmą punkty?
P=(6,6;4,2) o ile dobrze pamiętam...

nie nawidzę uzasadnij


wszystko miałem dobrze oprócz tych dwóch 27 i 29

cośtam
naskrobałem.. męczyłem się z nimi chyba z godzinę.. ale nie wiem
sądze że koło 80−90% będzie... z zamkniętych głupie dwa błędy
5 maj 15:50
3 kl zawodowki hahah: pomozcie z 31 zadaniem
5 maj 15:51
aaa: mam pytanie odnosnie jednego zadania.. zastanawiam sie cyz dostane za nie jakies punkty w
ogole. zrobilem zupelnie inaczej niz w odpowiedzi, ale wyszedl mi dobry wynik.
http://matura.onet.pl/1643096,0,29,,artykul.html
narysowalem prostokat, dluzszy bok oznaczylem 6 a krotszy 3. odcinek AE wyszedl mi 3,
czyli tyle samo co krotszy bok. narysowalem trojkat rownoramienny ( z wysokoscia 3) i
podstawilem te wyniki do wzoru ktory jest w karcie (Zalozmy, ze kat γ jest prosty, wowczas

:
h
2 = |AD| x DB
z tego co podstawilem wyszlo mi 9
= 3 x 3 czyli 9 = 9
teoretycznie dowiodlem ze ten kat jest prosty, ale czy mi uznaja?
5 maj 15:52
aaa: Odcinek BE* wyszedl mi 3, przepraszam
5 maj 15:54
rumpek: Po raz kolejny napiszę: w tym zadaniu nie było ważne jakie nawiasy.
5 maj 15:54
Olaa: Wiecie może jak miało być w tym:
Styczną do okręgu (x −1)2 + y2 − 4 = 0 jest prosta o równaniu:
A. x =1 B. x = 3 C. y = 0 D. y = 4
?:(
5 maj 15:58
aaa: Rumpek, w ktorym zadaniu? w tym z wykresem funkcji? czyli jesli w obu punktach dalem otwarte
nawiasy to mi przyznaja punkty?
5 maj 16:00
rumpek: (x − 1)2 + (y − 0) = 4
Więc: S(1,0) a promień to 2
5 maj 16:01
rumpek: aaa tak powinni dać punkty. Bo to tak jak ktoś wyżej napisał, kwestia sporna.

Nauczyciel w szkole mówił mi, że może być i tak i tak
5 maj 16:02
rumpek: Olaa tak jak wyżej napisałem:
(x−1)
2 + (y − 0)
2 = 4
S = (1,0)
r = 2
Narysuj to a zobaczysz
5 maj 16:03
5 maj 16:03
rumpek: Więc x = 3
5 maj 16:04
rumpek: A teraz idę czytać "Zbrodnię i karę"

będę za jakieś 30 minut.
5 maj 16:05
aaa: Rumpek, zobaczyl bys moj poprzedni post apropo tego zadania z wykazaniem katu prostego? troche
chaotycznie napisalem ale powinienes zrozumiec.
5 maj 16:05
ŁODI: jestem juz po rozszezeniu ... wyszedlem po godzinie ...
5 maj 16:05
rumpek: ŁODI jakie zadania

?
5 maj 16:07
rumpek: Olaa albo wystarczyło zauważyć, że środek to S(1,0) więc leży na osi Ox skoro promień to 2
więc szukamy oddalonych o 2 punktów jest to (−1,0) i (3,0) do tego pierwszego nie ma
odpowiedzi więc ten drugi
5 maj 16:08
rumpek: aaa Ja bym tego nie uznał bo nic nie wykazałeś

podstawiając zwykłe liczby
5 maj 16:09
ciekawski: "rumpek: odpowiedź x∊<−2,0>U<0,2>" Zmylili mnie tym załamaniem i stwierdzeniem "maksymalnej
długości" człowiek niby umie a dają takie pułapki.. No dramat. a pkt lecą
5 maj 16:10
rumpek: To CKE znasz ich
5 maj 16:15
Kachna: W zadaniu 26 jak napisałam w b) od (−2, 3) do (2, −2) to zaliczą?
5 maj 16:15
kris: CIEKAWSKI to to jest w koncu dobrze czy źle?
5 maj 16:17
rumpek: b) od (−2,3) do (2,−2)

? Co ty piszesz

ZW to <−2,3> , a to ze funkcja malejąca to mogło być: (−2,2) lub <−2,2> (tego na pewno pewien
jestem) i tego mniej pewien czy zaliczą: x∊<−2,0>U<0,2> ale ja bym zaliczył
5 maj 16:18
ŁODI: trojka rownoboczy podstawa 8 i kat miedy podstawa a bokiem 30 stopni i obliczyc jakas styczna
czy cos nie pamietam nic nie zrobilem
1 zadanie k do 6 + cos tam i cos tam tzreba bylo udowodniec ze przez 63 czy 32 sie dzieli
5 maj 16:20
Kachna: Ech... to lipa

... źle zapisałam, ech...
5 maj 16:21
ŁODI: 32 albo 36 sie dzieli *
5 maj 16:21
Vax: Jak może być trójkąt równoboczny i kąt między podstawą a bokiem 30*?
5 maj 16:21
ŁODI: nie wiem ale ja tak to zrozumialem

dla mnie zadanie nie do ruszenia
5 maj 16:22
ŁODI: bylo jeszcze z parametrem ktory jest w jakims przedziale czy cos takiego
5 maj 16:23
ŁODI: ciag geometryczny gdzie suma to 124 jakos tak a ciag to
a1 .....+a10
byl warunek ze q to chyba 24 i ze tylko pod jakims tam warunkiem
5 maj 16:24
ŁODI: wyznaczyc styczna czegoś okregu z czyms
5 maj 16:25
rumpek: Fajne zadanka, tylko szkoda że nic nie czytałem o ciągu geometrycznym
5 maj 16:25
Matt: Matam rozszerzona tragedia....
5 maj 16:32
Vax: A pamiętasz dokładnie treść zadania z podzielnością ?
5 maj 16:33
Matt: q=27
5 maj 16:33
rumpek: Możesz mniej więcej napisać jakie zadania były? Z wartością bezwzględną coś było? itp?
5 maj 16:35
5 maj 16:37
rumpek: Co ty jarasz? Że się tak wyrażę

Powyżej są dwie techniki opisane do rozwiązania
tego zadania.
5 maj 16:38
Matt: Bez żadnej wartości bezwzględnej. Były 3 zadania czy nawet 4 na wykaż.. Chyba takie:
Jeśli k jest liczba całkowitą to wykaż że
k6 + 2k + k4 jest podzielne przez 36
Moim zdaniem − masakra.
5 maj 16:38
anita: @rumpek to było do mnie?
5 maj 16:40
rumpek: O ja pierdziele

to pewnie był "odwet" za te wszystkie lata prostych matur. Na pewno dobrze
to napisałeś?

(to wyżej)
5 maj 16:41
rumpek: anita tak

masz podane rozwiązania (dwa sposoby) to nawet nie chce Ci się przewinąć
strony

?
5 maj 16:42
Vax: Źle przepisałeś treść, nie działa np dla k=2
5 maj 16:42
rumpek: bardziej odpowiadałoby:
ak
6 + bk
4 + ck
2
5 maj 16:43
ŁODI: k6 + 2k + k4
wydaje mis ie ze bylo inne bo chcialem parametr t− k2 podstawiac
5 maj 16:43
ŁODI: rumpek tak jak rumpek podal
5 maj 16:44
rumpek: a po co parametr

podajcie jak było dokładnie to wam zrobię to
5 maj 16:45
rumpek:
Obstawiam, że było:
k6 − 2k4 + k2
5 maj 16:45
Patysia: rumpek po co czytasz zbrodnie i kare teraz ? xD
5 maj 16:47
ŁODI: agacie skleiły sie 2 strony i omineła 3 zadania otwarte te początkowe
5 maj 16:47
rumpek: I pewnie należało do liczb całkowitych
5 maj 16:47
rumpek: Bo jestem w drugiej klasie

a chcę mieć te 3 z polaka
5 maj 16:48
anita: y = ax + b
7 =3*2 +b
b= 1
y = 2x + 1
za to bedzi eten punkt czy nie? szukam RUMPEK, ale jakoś nie widze nic do góry
5 maj 16:53
matura2011: Luuudzieee


pomóżcie


!
sprawdziłam swoje odp. z dzisiejszej matury i wyszło że mam 12 pkt z zadań zamkniętych.
Zrobiłam neirówność więc +2 pkt to już 14. I teraz mam do was pytanie, zrobiłam zadanie
liczba x,y, 19 w podanej kolejnosci tworza ciag arytmetyczny przy czym x+y=8 oblicz x i y
ale robiąc je na chłopski rozum przy czym wszystko napisałam co robie,
i zapomniałam że x+y =8 i wyszło mi x=1 i y=2 a X= −1. Czy dostane za to zadanie 1pkt

bo za to zadanie jest 2 pkt?
5 maj 16:53
5 maj 16:54
5 maj 16:56
anita: rumpek nie wczytalo mi sie

prosze powiedz bo jak mam 1 pkt to zdalam ....
5 maj 16:56
rumpek: Ale co ty chciałaś zrobić?
5 maj 16:59
anita: po prostu obliczyc punkt b bo nie wiedzialam nic o tym zadaniu
5 maj 17:01
5 maj 17:02
kałamarz : nie
5 maj 17:02
Ola: czemu?
5 maj 17:03
kali: rozszerzenie było, cóż by tu powiedzieć − dziwne. niby łatwe, ale ok 6 zadań z planimetrii,
stereometrii i geometrii analitycznej, a ja się akurat tego nic nie uczyłem

więc marzenia o
polibudzie poszły się bujać.
5 maj 17:04
kałamarz : bo tak nie ma w odpowiedziach, przykro mi

a co do anity to nie wiem
5 maj 17:04
rumpek: Nie, jakbyś podała formę właściwą:
| | 1 | |
y = − |
| x + 8,5 to wtedy jeden punkt tak. |
| | 2 | |
5 maj 17:04
Ola: ale ja sie pytam o ciag arytmetyczny (x,y,19)
5 maj 17:05
Patysia: Aaaa
rumpek to wróżę Ci piekną przyszłość z matemayką

Jakbyś miał jakieś preblemy z
polakiem to się polecam
5 maj 17:06
anita: czyli nie zdalam

((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((
((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((
5 maj 17:08
Ola: niech ktoś mi powie czy za samą proporcje jest punkt

:((
5 maj 17:09
rumpek: Za ułożenie samego układu równań:
| ⎧ | y = (x + 19)/2 | |
| ⎩ | x + y = 8 |
|
Tak powinien byc punkt, przynajmniej tak mi się wydaje
5 maj 17:13
Maciuś: Mowcie jak rozszerzona?
5 maj 17:14
Ola: ale ja napisalam tylko y = (x+19)\2 i nie wiem czy bede miala jakis punkt
5 maj 17:16
a: Pol rozsz, Ang rozsz, a na matme dali trudniejszy arkusz i niestety, zabraklo chyba 2,3
pnkt.... Zbyt szybko wprowadzili tą mature. Powinni dac znak gim ze taka oto bedzie, zeby
nauczyciele zaczęli uczyc... bo ja niestety matme mialam taka jak religie, czyli zadna. Eh,
zmora
5 maj 17:17
rumpek: Ola raczej nie
5 maj 17:18
Ola: a kiedys slyszalam ze same napisanie czegos takiego jest punkt
5 maj 17:18
Ola: no dobra rumpek a w tym zadaniu z turystą napisalam
x*y=112
(x+3)(y−12)=112
za to jest punkt?
5 maj 17:20
Maciuś: na pewno za ulozenie rownania
5 maj 17:21
Ola: to super

!
5 maj 17:22
matura2011: podbijam moje pytanie:
sprawdziłam swoje odp. z dzisiejszej matury i wyszło że mam 12 pkt z zadań zamkniętych.
Zrobiłam neirówność więc +2 pkt to już 14. I teraz mam do was pytanie, zrobiłam zadanie
liczba x,y, 19 w podanej kolejnosci tworza ciag arytmetyczny przy czym x+y=8 oblicz x i y
ale robiąc je na chłopski rozum przy czym wszystko napisałam co robie,
i zapomniałam że x+y =8 i wyszło mi x=1 i y=2 a X= −1. Czy dostane za to zadanie 1pkt
bo za to zadanie jest 2 pkt?
5 maj 17:22
Ola: dzięki Maciuś
5 maj 17:22
Maciuś: matura2011 wydaje mi sie że nie

nie przedstawilas jak "dziala ciag arytmetyczny" czyli
a
2−a
1=a
3−a
2 za takie cos bys costala pomijajac wynik
5 maj 17:26
Vax: Jeżeli miało być:
36 | k6−2k4+k2
To można tak, zauważmy, że:
k6−2k4+k2 = k2(k4−2k2+1) = k2(k2−1)2 = (k3−k)2 wystarczy zatem pokazać, że k3−k
dzieli się przez 6, ale k3−k = (k−1)k(k+1) co jest iloczynem 3 kolejnych liczb całkowitych w
których zawsze znajdzie się jedna liczba podzielna przez 3 i przynajmniej jedna podzielna
przez 2, przez co dane wyrażenie staje się podzielne przez 6 cnd.
Pozdrawiam.
5 maj 17:29
anita: Maciuś ja zrobilam wlasnei tak jak Ty to napisles
a2−a1=a3−a2
podstwaiłam wyliczylam y i pozniej x tylko mam inny wynik czy za samo podstawienie jest punkt?
5 maj 17:29
matura2011: no to ekstra nie zdałam.
5 maj 17:30
anita: ja też
5 maj 17:30
matura2011: ile zabrakło ci pkt?
5 maj 17:31
sajm: @matura2011 w poprzednich latach za takie zadania dostawało się jeden punkt za ułożenie
poprawnego układu równań i następny za rozwiązanie i podanie wyniku
5 maj 17:31
anita: Maciuś odp.. jesli mam za to 1 pkt to mam zdana
5 maj 17:31
makiaweli: w tym zadaniu:
Rozwiąż nierówność 3x2 − 10 + 3≤0
wszystko ładnie zrobiłem, obliczenia są, przedział jest. ale nie narysowałem cholernego wykresu
odejmą mi punkt za to? troche lipa, bo wszystko mam poprawnie.
5 maj 17:32
anita: Matura2011
1
5 maj 17:32
sajm: Podanie zbioru wartości jako <3,−2> zamiast <−2,3> jest błędem?
5 maj 17:32
matura2011: mi sie wydaje ze osoba sprawdzająca moją prace powinna mi to uznac bo mnie tak uczył
korepetytor tylko zapomnialam o tym minusieeeeee
5 maj 17:32
matura2011: mi sie wydaje ze osoba sprawdzająca moją prace powinna mi to uznac bo mnie tak uczył
korepetytor tylko zapomnialam o tym minusieeeeee
5 maj 17:32
Godzio:
I jak matura z rozszerzenia wam poszła

?
5 maj 17:33
anita: sajm .. tak, jest to poprawne
5 maj 17:33
matura2011: kurde no to nie wiem może za jakieś wzory może gdzieś znajdzie sie u nas punkt anita
5 maj 17:33
5 maj 17:34
makiaweli: sajm, to nie jest błąd!
5 maj 17:34
Godzio:
anita szczerze powiedziawszy nie wiem
5 maj 17:34
anita: nie wiem.. zrobilyśmy to chyba złym sposobem ...
5 maj 17:35
Godzio: a dobra myślałem że to
sajm zapytał
5 maj 17:35
makiaweli: w tym zadaniu:
Rozwiąż nierówność 3x2 − 10 + 3≤0
wszystko ładnie zrobiłem, obliczenia są, przedział jest. ale nie narysowałem cholernego wykresu
odejmą mi punkt za to? troche lipa, bo wszystko mam poprawnie
jak myślicie moi mili? uyebią pkt czy nie?
5 maj 17:35
Godzio:
Jakie pytanie masz, bo nie wiem o które dokładnie chodzi ?
5 maj 17:36
Maciuś: anita jezeli podstawilas do tego wzoru te ciagi to masz 1 pkt
5 maj 17:36
anita: hmm, nie rozumiem ...


?
5 maj 17:36
rumpek: Godzio będzie 100%

?
5 maj 17:36
rumpek: słyszałem, że rzeźnia była
5 maj 17:36
anita: serio MACIUŚ


?
zaraz napisze jak dokladnie zrobilam
5 maj 17:36
Maciuś: Godzio jak tam roz? Mow mi tu na ile napisales na oko
5 maj 17:37
Godzio: Na oko 92−96% tak myślę
5 maj 17:38
rumpek:
5 maj 17:38
rumpek: Musi być 100%. Czego nie zrobiłeś

?
5 maj 17:39
5 maj 17:39
Maciuś: OMG
5 maj 17:40
5 maj 17:40
5 maj 17:40
anita: Maciuś / Godzio. Rumpek
zrobilam to w sposób następujący
a2 − a1= a3 − a2
y= 8 − x
8 −x −x = 19 − 8 + 8
x = 35
y = 35 + 8= 43
5 maj 17:40
5 maj 17:44
aaa: jezeli w tym zadaniu z funkcja przy obydwu punktach dalem otwarte nawiasy to dostane 2 pkt czy
mi utna? dalem (−2,3) i (−2,2)
5 maj 17:44
makiaweli: sajm, dzięki
5 maj 17:45
anita: hej odpowie mi ktoś? bardzo proszę, bo jak na razie placz mi pozostaje, a jutro ang
5 maj 17:46
makiaweli: aaa, ja dałem (−2,3) i <−2,2>
nie będzie sprawiedliwe jak zarówno ty jak i ja dostaniemy po 1 pkt...
5 maj 17:47
matura2011: anita nie martw sie ja ciągle płacze jestem w takich nerwach i nikt mi nie odp.
5 maj 17:48
anita: makiaweli, a ja mam tak jak ty w 1, a w b mam <−2;0>U <0;2> nie napisalam odp, bo zapomniałam.
Brakuje mi tylko 1 pkty, myslisz ze moga mi to uznać?
5 maj 17:49
anita: ja pisze jutro roz ang .... chcialam isc na filologie hiszp po ang, ale chyba przez ta matme
mam po marzeniach ...
5 maj 17:50
matura2011: wydaje mi się że jak i mi jak i tobie uznają to co żeśmy tam napisały

nie są oni aż tak źli
i jak zobaczą że 1 pkt brakuje to dadzą
5 maj 17:50
anita: moja mama też mi tak mówi, w ogole ja popełnilam idiotyczne błedy
5 maj 17:51
anita: bardzo bym chciała, by ktos mi odpowiedzial
5 maj 17:51
matura2011: ja też nie martw się

straciłam z 5 pkt na głupich błędach

ale nie martw się napewno gdzieś
jeszcze przypunktują np. za napisanie jakiegoś równania wzoru... itp. rysunek

patrzą na to
wiec napewno zdamy

nie martw sie
5 maj 17:53
makiaweli: jak będzie ci brakować pkt to ci może za to dadzą 2 pkt. ja się wkurzam, że narobiłem mnóstwo
głupich błędów w otwartych i stracę bankowo po kilka pkt w każdym zadaniu
5 maj 17:54
anita: no brakuje mi tylko punkta, a mam idiotyczne błedy, chce jedynie 30 % ...nic wiecej ......
5 maj 17:55
anita: heh moze za delte dadzą
5 maj 17:55
sajm: @anita z klucza poprzedniego z roku można wyciągnąć tyle że w zadaniu z nierównościa kwadratową
1pkt dostaje się za obliczenie pierwiastków − tu popełniłaś błąd przez co reszta zadania też
jest błędna chyba że napisałaś w obliczeniu 1/2 a w rozwiązaniu, odpowiedzi i/lub na osi 1/3
5 maj 17:58
aaa: nie ciesz sie i tak nie zdasz
5 maj 17:58
anita: napisalam 2/6 i skróciłam na 1/2

to będę miała jak coś ten punkt ?
5 maj 17:59
anita: aaa dzięki, za pocieszenie ..
5 maj 18:00
anita: nadzieja umiera ostatnia .................. piszesz jutro angielski ?
5 maj 18:03
matura2011: pisze...

ale nic nie umie z angielskiego

więc to bedzie istny szczał
5 maj 18:04
5 maj 18:05
makiaweli: anita, nie dramatyzuj
5 maj 18:05
5 maj 18:13
anita: mtura2011 na podstawie myślę, ze bedzie zaproszenie/notatka, a list raczej prywatny do kolegi,
bo formalne sa trudne. Chociaz warto sie przygotowac.
makiaweli, nie potrafie dramatyzowac, to jest 1 punkt.. jeden glupi blad, a moze zawazyc na
calym Twoim dotychczasowym życiu
5 maj 18:19
long: ponawiam swoje pytanie czy w w zadaniu 26 jak napisałem że funkcja jest malejaca w przedziale
takim (−2,2) są konieczne nawiasy ostre
5 maj 18:23
anita: long, nie... masz tez dobrze...
ŁODI co to jest?
5 maj 18:25
matura2011: wiem teraz sobie patrze co i jak, posłucham troszke czytanek, może uda mi się notatkę list
napsiać ja chce tylko zdać tą cholerną mature


i mieć wszystko z głowy

i nie masz się
co martwić, za każde zadanie zaczęte nie skończone dają pkt więc napewno zdałysmy
5 maj 18:30
anita: kurcze.. mam nadzieje, ze sie zlituja.... ZYCZE POWODZENIA

rób wszystko na spokojnie, a
bedzie dobrze

a na studia jakie się wybierasz?
5 maj 18:31
makiaweli: pewnie socjologia, politologia albo inny kindergarten
5 maj 18:50