CZy może mi to ktoś wytłumaczyć - Wielomiany
basia: Dane są wielomiany
Wlxl=3x3−4x2+5x−6
Plxl=−2x3−5x+7
Qlxl=4x2−3x+2
Wykonaj działania
a)Wlxl+Plxl
b)Wlxl−Qlxl
c)3x*Plxl
d)Qlxl*[x−3]
4 maj 12:36
Nie jestem mądry: a)
3x3−4x2+5x−6−2x3−5x+7= x3−4x2+1
4 maj 12:38
Nie jestem mądry: b)
3x3−4x2+5x−6−4x2+3x−2=3x3−8x2+8x−8
4 maj 12:40
Nie jestem mądry: c)
−6x4−15x2+21x
4 maj 12:41
Nie jestem mądry: d)
(x−3)(4x2−3x+2)=4x3−3x2+2x−12x2+9x−6=4x3−15x2+11x−6
4 maj 12:42
basia: a możesz mi to jakoś wytłumaczyc . masz może jakieś wzory
4 maj 12:45
basia: najbardziej c)
4 maj 12:46
Nie jestem mądry: c)
Mnożysz 3x *p(x)
P(x)= −2x3−5x+7
3x*P(x)=3x(−2x3−5x+7)
i po prostu przemnażasz 3x przez każdy wyraz wielomianu
4 maj 12:49
Nie jestem mądry: Tu nie ma jakiegoś wzoru po prostu wykonujesz najzwyklejsze działania dodajesz odejmujesz
mnożysz...
4 maj 12:51
basia: Mam jeszcze takie zadania
(x3−4x2+x+6):(x−3) =
(16x4−32x3+24x2−8x+1):(2x−1)
4 maj 12:52
basia: Ju wszystko kumam . Nie bylo mnie na tych lekcjach bylam z dzieckiem w szpitalu i tak porobilo
.
4 maj 12:53
4 maj 12:54
basia: I takie
dlugosc bokow prostokata roznia sie o 3 cm , znajdz dlugosc bokow tego prostokata wiedzac ze
przekatna prostokata ma 15 cm
b=a+3
a2+b2=c2
a2+(a+3)2=152
a jest wieksze od 0
a+3 jest wieksze od 0
4 maj 12:58