Rozwiąż układ równań.
Jola: x+y=4
x2+y2=10
4 maj 11:23
Bogdan:
Wyznacz y z pierwszego równania (to chyba potrafisz?) i otrzymane wyrażenie wstaw do drugiego
równania w miejsce y
4 maj 11:54
Jola: x=y=4===x=4−y
(4−y)2+y2=10
16−8y+y2=10
2y2−8y=10−16
2y2−8y=−6/2
y2−4y=−3
lub
x=4−y
(4−y)2+y2=10
2y2=10−16
2y2=−6 /:2
y2=−3
y=√3
x+√3=4
x=4−√3
Już sięsama pogubiłam które dobrze
4 maj 13:25
asdfg: (4−y)2 = 16−8y+y2
widzisz błąd?
4 maj 13:28
Jola: 16−8y−y2
4 maj 13:32
Godzio:
(4 − y)
2 + y
2 = 16 − 8y +
2y
2
4 maj 13:35
Jola: 16−8y−y2+y2=10
2y2−8y=10−16 i licze znów tak samo
chyba go jednak nie widze
4 maj 13:39
Jola: 2y2−8y=16/:2
y2−4y=8
i co dalej
4 maj 13:47
;): Jak byś nie zauważyła to masz funkcje kwadratowa
4 maj 13:49
Jola: y2−4y−8=0
a=1
b=−4
c=−8
delta=b2−4ac=(−4)2−4*1*(−8)=16+32=48
pierw z delty=?
4 maj 14:30
Jola: jaki jest pierw. z delty bo z 48 to ja nie wyliczę(czy ja dobrze liczę że delta z 49 to 7 a
delta z 16 to 4?). reszte już będę chyba umiała podstawić do wzorów.PROSZE
x1=(−b−VD)/2a=
x2=(−b+VD)/2a=
4 maj 15:36
Jola: Niech mi ktoś pomoże dokończyc to zadnie.
4 maj 22:23