Wskaż liczbę rozwiązań równania
Aneta : Wskaż liczbę rozwiązań równania
11−x / x2−11 =0
4 maj 10:04
Maciuś: | | x | |
to równanie wyglada 11− |
| −11=0? |
| | x2 | |
4 maj 10:16
Maciuś: Jeżeli tak to przemnóż przez x
2 ⇒ 11x
2−x=0 potem oblicz Δ i pierwiastki
4 maj 10:17
Bogdan:
| | x | |
Jeśli tak to wygląda, to po redukcji otrzymujemy − |
| = 0, a po uwzglednieniu założenia
|
| | x2 | |
x ≠ 0 mamy rozwiązanie: x∊∅.
| | 11 − x | |
Myślę jednak, że Aneta miała na myśli równanie: |
| = 0 |
| | x2 − 11 | |
4 maj 10:22
Aneta : tak Bogdan tajk jak mówisz
4 maj 10:24
Bogdan:
Przyjmujesz założenie: x
2 − 11 ≠ 0 ⇒ (x −
√11)(x +
√11) = 0 ⇒ x ≠ −
√11 i x ≠
√11.
| 11 − x | |
| = 0 ⇒ 11 − x = 0 ⇒ x = ... |
| x2 − 11 | |
4 maj 10:39