procenty
fdfgdfgbdfggdg: Pomocy Basiu eto

Pan Kowalski wpłacił 10000zł na lokatę miesięczną, której
oprocentowanie wynosi 3,6% w
skali roku. Nie uwzględniając podatku od odsetek , oblicz łączną kwote odsetek po
upływie roku w przypadku gdy:
a)Pan kowalski wyplaca odsetki z banku po upływie każdego miesiaca ,
b)Pan Kowalski dokonuje pierwszy raz wyplaty odsetek po upływie roku.
26 lut 19:17
Spike: A) Jeżeli wypłaca cały czas co miesiąc, to na koncie zostanie zawsze początkowa suma,
więc odsetki to 3,6%*10000=360zł
B) ze wzoru: Kk=Kp(1+o)n
gdzie n-liczba okresów kapitalizacji ( lokata miesięczna, więc co miesiąc kapitalizacja
osetek)
Kk-kapital koncowy
Kp-kapital poczatkowy
3,6%/12=0,3%=0,003
Kk= 10000(1+0,003)12
Kk=10000(1,003)12
teraz 1,003 na kalkulatorze podnies 12 razy do potęgi i pomnoż przez 10000
Kk=10000(1,037)
Kk=10370
odsetki w B to 370.
26 lut 21:04
Spike: Ps. w tych nawiasach źle zapisałem: "Kk= 10000(1+0,003)12
Kk=10000(1,003)12"- to ma być do potęgi 12
26 lut 21:05