Trzy zadanka na maturę
Robinson: Trzy zadanka na maturę, proszę o wskazówki:
1. Mając dane log
320=a oraz log
315 oblicz log
2360.
2. Kowalski wziął kredyt w kwocie 40000 zł na zakup samochodu, oprocentowany rocznie 12 %.
Kredyt spłacał w 4 równych ratach.
a) oblicz wysokość raty
b) oblicz jaki procent kwoty kredytu stanowią odsetki.
| | π | | 3 | |
3. Oblicz cos |
| +cos |
| π, skorzystaj ze wzoru cos3α=cosα(4cos2α−3).
|
| | 5 | | 5 | |
ad 1) próbowałem ze zmiany podstawy logarytmu, ale nie mogę rozpisać 360, zostaje mi log
32 w
mianowniku, z którym nie mam co zrobić.
ad 2) próbowałem z procentu składanego, ale nie zgadza się odpowiedź, wyszła nieco wyższa
kwota.
ad 3) próbowalwem tym wzorem, ale nie wychodzi, wynik ma być U{1]{2}.
4 maj 01:08
Godzio:
Poszukaj na forum, wszystkie zadania były, albo w googlach,
Co do 2 bo tego możesz nie znaleźć:
12% : 4 = 3% na jedną ratę:
3% * 40 000 = 1200
1 rata: 41 200 − x
2 rata: 41 200 − x + 3%(41 200 − x) − x = 42436 − 2,03x
3 rata: 42436 − 2,03x + 3%(42436 − 2,03x) − x = ...
4 rata:
42436 − 2,03x + 3%(42436 − 2,03x) − x + 3%(42436 − 2,03x + 3%(42436 − 2,03x) − x) − x
4 rata kończy spłacanie więc:
42436 − 2,03x + 3%(42436 − 2,03x) − x + 3%(42436 − 2,03x + 3%(42436 − 2,03x) − x) − x = 0
Nie chciało mi się dokładnie liczyć, wylicz sobie tylko licz dokładnie, a na 100% wyjdzie
4 maj 01:19
Robinson: Godzio, ale raty miały być równe, Poza tym co znaczy ten x u Ciebie? Skąd te 41200−x? Mogę Cię
prosić o wyjaśnienie?
4 maj 01:50