4 maj 00:16
4 maj 00:20
Kosmos: wczoraj o Chińczykach oglądałem Drogówkę
4 maj 00:25
Godzio:

Ty też zdajesz maturę ?
4 maj 00:26
Kosmos: heeheeeehe ale jaja to się nagrywa

Kiedyś myślałem ze to reżyserowane

Tak też daję
4 maj 00:27
xyz: Kosmos to ty spać a nie wysiadujesz
4 maj 00:29
Kosmos: Dopiero na 9 mam
4 maj 00:29
Kosmos: heheehhehehe ale jaja
4 maj 00:31
Godzio: dawno się przy tym tak nie uśmiałem
4 maj 00:32
Godzio:
Trochę źle zdanie skleciłem
4 maj 00:32
Kosmos: Kurcze Godzio ty w czwartek pewnie się popiszesz co
4 maj 00:34
Kosmos: tak bym chciał żeby mi siadły pytania na rozszerzeniu
4 maj 00:34
xyz: Godzio pomożesz z tą całką proszę
4 maj 00:37
xyz: i z tą

∫sinxcosx dx
4 maj 00:38
Godzio:
Nie powiem, że chciałbym mieć 100%

Zaraz z całką pomyślę
4 maj 00:44
Godzio:
| 3x2 − 4 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| = |
| (x − 1)(x + 2)2 | | x − 1 | | x + 2 | | (x + 2)2 | |
| | A(x + 2)2 + B(x − 1)(x + 2) + C(x − 1) | |
= |
| = |
| | (x − 1)(x + 2)2 | |
x
2A + 4xA + 4A + x
2B + xB − 2B + xC − C = x
2(A + B) + x(4A + B + C) + 4A − 2B − C
A + B = 3
4A + B + C = 0
4A − 2B − C = −4 +
−−−−−−−−−−−−−−−−−
8A − B = −4
A + B = 3
8A − B = −4 +
−−−−−−−−−−−
9A = −1
| | 1 | | 28 | | 8 | |
A = − |
| ⇒ B = |
| ⇒ C = − |
| |
| | 9 | | 9 | | 3 | |
| | 1 | | 28 | | 8 | |
∫(− |
| + |
| − |
| )dx = |
| | 9(x − 1) | | 9(x + 2) | | 3(x + 2)2 | |
| | 1 | | 28 | | 8 | | 1 | |
= − |
| ln|x − 1| + |
| ln|x + |
| * |
| |
| | 9 | | 9 | | 3 | | x + 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | cos2x | |
∫sinxcosxdx = |
| ∫2sinxcosxdx = |
| ∫sin2x = |
| * |
| + C = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
4 maj 00:52
Godzio:
| | 1 | |
Ta całka powinna być − |
| cos2x + C |
| | 4 | |
4 maj 00:54
xyz: dobra teraz nie bede tobie zawracac glowy tlumaczeniem, postaram sie sama to zrozumiec, ale
raczej takich kosmosów nie będzie boo nie ma na to czasu

a możesz jeszcze rozwiazac tą
drugą bo mi rózne wyniki wychodzą
4 maj 00:56
Godzio:
A co dokładnie, mogę wytłumaczyć bo ze stresu i tak nie zasnę
4 maj 00:57
xyz: na zajęciach my zaczelismy to tak:
| | A | | B | | C | |
U{3x2−4}{(x−1)(x−2)2 = |
| + |
| + |
| potem obie strony wymnozone |
| | x+2)2 | | (x+2)2 | | (x−1) | |
przez mianownik
i wychodzi
3x
2−4=A(x−1)+B(x+2)(x−1)+C(x+2)
2
ja to słabo rozumiem

nie wiem co to jest te ABC i skąd taka zamiana w mianownikach pod ABC u
Ciebie i u mnie jak liczyliśmy to na zajęciach
4 maj 01:03
Godzio:
| 1 | | A | | B | | C | | D | |
| = |
| + |
| + |
| + |
| |
| (x − a)(x − b)(x − c)2 | | x − a | | x − b | | x − c | | (x − c)2 | |
| x2 + x + 1 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| |
| (x − a)(x − b)(x − c) | | x − a | | x − b | | x − c | |
| 2 | | Ax + B | | C | | D | |
| = |
| + |
| + |
| |
| (x + 1)2(x2 + 1) | | x2 + 1 | | x + 1 | | (x + 1)2 | |
To jest rozbijanie na ułamki proste tzn. takie, których łatwiej zapisać się nie da,
Najpierw zapisujemy w sposób który tutaj podałem, następnie wszystko sprowadzamy do wspólnego
mianownika, wymnażamy i wyciągamy odpowiednie potęgi,
x
2( ... ) + x( ... ) + ...
Skoro prawa i lewa strona mają się sobie równać to trzeba je przyrównać, a dwa wielomiany są
równe tylko wtedy gdy współczynniki przy x są sobie równe, przykład:
ax
2 + 6x + 2 = (b + 3)x
2 + bx + 2
Te wielomiany są sobie równe tylko wtedy gdy:
a = b + 3 i 6 = b −−− w ten sposób zapisujemy układ równań, który rozwiązujemy
b = 6
a = b + 3, a = 6 + 3 => a = 9
Mając obliczone współczynniki, możemy je podstawić do początkowej całki i dalej już na prostych
ułamkach podać odpowiedź, albo dokonać jakiegoś podstawienia o ile od razu nie widać
odpowiedzi
4 maj 01:13
A: dzięki za pomoc

dobra to ja to teraz przetrawię

a możesz jeszcze rozwiązać tą całkę
∫sinxcosx dx i powiedzieć mi ile to jest np 4
5n
+2 czy tą czwórke mnoze przez 5 czy podnosze
do potęgi 5

a te +2 to oznacza *4*4 tak
4 maj 01:18
Magda: oj zły nick wpisałam

ten post wyżej to ja
4 maj 01:18
Magda: chodzi mi o 45n+2 a nie 45n+2 i całka ∫sinxcosx dx
4 maj 01:19
Godzio:
∫sinxcosxdx = [ korzystam ze wzoru 2sinxcosx = sin2x, ale najpierw muszę przekształcić całkę] =
| | 1 | | 1 | |
= ∫ |
| * 2 * sinxcosx = |
| ∫sin2x = [pochodna z cos2x = −2sin2x, więc żeby się zrównało |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | cos2x | |
z wyrażeniem z pod całki muszę wynik podzielić na 2 ] = |
| * (− |
| ) = |
| | 2 | | 2 | |
4 maj 01:21
Godzio:
45n + 2 = 45n * 42 = 1024n * 16
Nie wiem co tu innego chciałabyś zrobić
4 maj 01:22
Magda: bo nie wiedziałam czy tylko wymnożyć tą 4 przez 5 czy 4 podnieść do potęgi 5, myliło mi się to
| | 1 | |
 a co do całki to nam wyszedł wynik −cos 2x+ |
| cos2x + c i nie wiem skąd to w takim |
| | 2 | |
razie
4 maj 01:25
Godzio:
Może dlatego że: cos2x = 2cos
2x − 1
| | 1 | | 1 | | 1 | |
− |
| (2cos2x − 1) = − |
| cos2x + |
| |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
4 maj 01:27
Godzio:
W moim rozwiązaniu nie ma błędu i jestem tego pewien, teraz sorki ale już czuję się śpiący,
rano matura wiec przydałoby się wyspać, powodzenia i dobranoc
4 maj 01:28
Magda: czyli ten nasz wynik jest dobry czy nie
4 maj 01:34
Magda: powodzenia również
4 maj 01:35