help :)
Monia : Cztery liczby tworza ciąg geometryczny. Trzecia liczba jest wieksza od pierwszej o 9, a
druga jest wieksza od czwartej o 18. Wyznacz ten ciąg
26 lut 19:07
fiola: masz odp do tego? mi wyszlo (3,-6,12,24)
26 lut 19:20
Monia : Nie mam do tego odpowiedzi, a możesz mi napisać jak do tego doszłaś?
Z góry dzięki
26 lut 19:22
Fiola: ciag = a,b,c,d
c=9+a
b=d+18
a, d+18, 9+a, d
z własnosci c.geom
(d+18)
2=a(a+9)
d(d+18)=(a+9)
2
dzielisz to stronami i obliczamy d=-18-2a
a, -2a, 9+a, -18-2a
4a
2=9a+a
2
a=3
3, -6, 12, 24
Mam nadzieje ze bedziesz wiedziala co robilam
26 lut 19:38
Misiek: Fiola!
Zobacz czy druga jest większa od trzeciej?
druga - 6 trzecia 24
to co? która jest większa?
Monia coś źle podała treść zadania !
26 lut 19:43
Fiola: moze ja zle rozwizalam

ale nie moge znalezc bledu
26 lut 19:51
Monia : zadanie przepisane jest napewno dobrze.
26 lut 20:31