PROblem
TOmek: Ze zbioru Z={0,1,2,3,4,5,6,7} wybieramy kolejno bez zwracania trzy cyfry i układamy z nich, w
kolejnosci losowania liczbę trzycyfrową. Oblicz prawdopodobienstwo,ze tak wylosowana liczba
jest parzysta.
−−−−−−−−−−−
zadania rozwiązałem, lecz w inny sposob niz był podany w ksiązce. Dziwi mnie jeden zapis Ω.
w książce Ω mam obliczoną nastepująca
Ω=V38−V27=294
nie rozumiem skąd te V27 przeciez to są liczby dwucyfrowe typu (59,04) nie rozumiem skąd
wymosloną to na czerwono. Potrafi ktos to wytlumaczyć?
3 maj 20:32
Grześ: To jest jakoś policzone, że najpierw przyjęli, że na każdym miejscu mogą dać na 8 sposobów, a
potem odjęli przypadki, że zero jest na pierwszym miejscu
3 maj 20:35
;): Łatwiej będzie tak
Ω= = 7 * 7 * 6 = 294
3 maj 20:35
Grześ: My wiemy, że łatwiej, ale takie jest zaproponowanie rozwiązania przez autorów zadania
3 maj 20:39
Maciuś: zdarzenie A= 7*7*4?
3 maj 20:39
TOmek: tym sposobem 7*6*4 bla bla jest łatwo, ale dziwi mnie rozwiązanie z ksiązki

"potem odjęli przypadki, że zero jest na pierwszym miejscu" −> a co to ma wspolnego z V
27
3 maj 20:41
;): Wiem dopiero później przeczytałem całość postu
3 maj 20:42
tom215: a dlaczego 7*7*6
jezeli liczba ma być parzysta to na koncu musi być liczba parzysta a jest ich tylko 4
czyli wydaje mi sie ze 7*7*4
czy 7*7*6 to tylko obliczona Ω? bez odrzucenia liczb nieparzystych?
3 maj 23:04