oblicz objętość graniastosłupa i pole powierzchni całkowitej
madzia96: W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym o krawędzi podstawy a=4cm.Oblicz pole powierzchni
całkowitej i objętość tego graniastosłupa, jeżeli przekątne tej bryły jest nachylona do
plaszczyzny podstawy pod kątem α=60.
3 maj 19:52
madzia96: prosze pomoc
3 maj 19:54
madzia96:
3 maj 19:54
wolfy:

d=4
√2
p=przekatna
α=60
o
3 maj 20:01
Nie jestem mądry: Dobra Madziu rozwiąże Ci to zadanie

tylko musisz poczekać
3 maj 20:01
ClearWhiteLight:

Wiesz, że podstawą graniastosłupa jest kwadrat. Oblicz jego pole, czyli:
Pkw = 4 * 4 = 16 cm
2
Objętość graniastosłupa to: V = Pp. h
Musimy obliczyć h, czyli robimy to tak:
Trzeba obliczyć przekątną kwadratu.
k = a
√2
k = 4
√2 cm
k =
√36 cm = 6 cm
Teraz trzeba wykorzystać związki miarowe, żeby obliczyć wysokość.
Rysunek masz powyżej.
Kropki czerwone to kąt 90 stopni
zielone to 30 stopni
a różowe to 60 stopni
Odległość czerwień − zieleń = a
√3
czerwień róż = a
róż − zieleń = 2a
Czytając polecenie wywnioskowujemy, że odległość czerwień róż to przekątna naszej podstawy,
czyli 6 cm.
Wysokość obliczamy podstawiając 6 cm do wzoru a
√3
I wychodzi nam wysokość: h = 6
√3 cm
Mam nadzieję, że zrozumiałaś moje flaki z olejem.
3 maj 20:02
Nie jestem mądry: A z resztą wolfy już Ci podpowiedział
3 maj 20:02
SzymeQ: już je kończę wynik ci poda , popatrz na rysunek wolfa te same oznaczenia wezmę.
3 maj 20:03
SzymeQ: no dobra ja też nie robię

ClearWhiteLight: fajnie ci to wszystko rozpisał
3 maj 20:04
wolfy: ClearWhiteLight: czemu tak komlikujesz sprawe po wyznaczeniu przekatnej podstawy? Nie latwiej
trygonometria?
3 maj 20:05
ClearWhiteLight: Jestem w 3 gim. i dopiero przed sinusami, cosinusami... wykorzystuję w takich sytuacjach zawsze
związki miarowe.
Madzia − dobrze jest?
3 maj 20:06
SzymeQ: tylko jedno zastrzeżenie ClearWhiteLight:
k = a√2
k = 4√2 cm
k = √36 cm = 6 cm
4√2≠√36 tylko √32
3 maj 20:06
ClearWhiteLight: Kurcze, sorki. Trochę się spieszyłem.
To będzie teraz h będzie wynosić:
h = √3 * √32 = √96
3 maj 20:08
SzymeQ: no i trygonometrią to jest 100* szybciej

tg60=
√3
dalej już sobie poradzisz
3 maj 20:09
wolfy: @up napisalem cos takiego w swoim poscie ^^
3 maj 20:10
SzymeQ: wolfy nie wszystko widzę bo nie odświeżam stronki
3 maj 20:11
madzia96: W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym o krawędzi a=5cm, przekątna ściany bocznej jest
nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α=45 Oblicz objętość pole powierzchni całkowitej
oraz sumę długości wszystkich krawędzi tego graniastosłupa.
3 maj 20:12
madzia96: litości nie mama pojęcia o co w tym wszystkim chodzi możecie jaśniej proszę
3 maj 20:16
SzymeQ: to narysować sobie przejrzyście pozaznaczać wszystko co wiadome,
trochę trygonometrii i wniosków i wszystko wiesz
3 maj 20:17
wolfy:

d=a
√2
Pc=ah
p+3ah
| | a2√3 | |
Badz mozna uzyc wzoru Pp= |
| |
| | 4 | |
3 maj 20:17
madzia96: pomóżcie
3 maj 20:18
wolfy: Dałem Ci duża wskazówkę teraz wystarczy że pomyślisz sama
3 maj 20:20
SzymeQ: rysunek już masz to co tu więcej trzeba
Pole= 2*podstawy+3 ściany boczne
Objętość to 3*ściana boczna
rysunek i wzory i masz
3 maj 20:20
SzymeQ: Objętość to 3*ściana boczna
źle mi się skopiowało sorki

Objętość to pole podstawy razy wysokość, przetłumaczyłem ci symbole
3 maj 20:22
madzia96: napiszcie po kolei jak to zadanie rozwiązać
3 maj 20:23
ClearWhiteLight: Kurcze, Madzia, napij się trochę wody, zjedz kawałek gorzkiej czekolady, zrelaksuj się na parę
minut, siądź do zadania, przeczytaj nasze wskazówki i zrobisz sama.

Ja nie jestem za dobry w tłumaczeniu, po prostu mam takiego typu zadanie i je rozwiązuję według
swojego schematu, mam swój styl, nie wiem jak wytłumaczyć to jak coś robię i czemu tak a nie
inaczej. Automatyzm.
3 maj 20:32
madzia96: pomocy
3 maj 20:47
Maciuś: ona wkrecila sobie ze za nic w swiecie nie da rady
3 maj 20:48
Maciuś: praktycznie chlopacy

wszystko ci podali
3 maj 20:49
wolfy: madzia96 powodzenia w przyszłym roku na teście gimnazjalnym
3 maj 20:51
madzia96: thx wolfy
3 maj 20:58
nikola: Oblicz objętość graniastoslupa gdzie pole podstawy wynosi 2cm wysokosc 3 cm pole powierzchni
bocznej 4cm
12 mar 21:03