rozwiąż równanie
Ania: |2x+5|≤8
function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var
t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var
n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else
if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var
k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return
k}return-1}
3 maj 19:29
3 maj 19:31
3 maj 19:32
SzymeQ: ale to źle zrobiłeś
rozwiązywałeś 2x+5=0
a ona chce: |2x+5|≤8
3 maj 19:34
Ania: SzymeQ potrafisz to rozwiązać

function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var
t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var
n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else
if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var
k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return
k}return-1}
3 maj 19:40
3 maj 19:40
Nie jestem mądry: Szukamy miejsca zerowe
2x+5=0
x= −52
teraz trzeba opuścić moduł
Są dwa przepadki :
Dla x∊(−∞, −52)
−2x−5≤8
−2x ≤ 13
x≤ −132
x∊(−∞,−132>
Teraz dla x∊<−52,+∞)
2x+5≤8
2x≤3
x≤ 32
czyli x∊<−52,32>
Rozwiązaniem jest część wspólna przedziałów (−∞,−132> i <−52,32>
3 maj 19:41
SzymeQ: tam masz ≤, a nie ≥ popatrz na moje rozwiązanie, bo coś się nie zgadza
3 maj 19:45
SzymeQ: dam sobie głowę uciąć że moje jest dobrze

I2x+5I≤8 //:2
Ix+2,5I≤4
Szukam liczb które są odległe od −2.5 o mniej lub tyle samo co 4
Popatrz na rysunek
3 maj 19:49
Nie jestem mądry: No niech Ci będzie

nie wiem czyje jest dobrze: ) idę się uczyć z polskiego do matury
3 maj 19:51
SzymeQ:

o sorry mały błąd rachunkowy x∊ <−6,5;1,5>
3 maj 19:53
SzymeQ: ja do polskiego się nie uczę, myślę że na 30% napiszę matmę rozszerzoną się uczę
3 maj 19:53
Nie jestem mądry: Mi by wyszło x∊<−6,5 ; −2,5> gdyż jest to część wspólna dwóch przedziałów popatrz na moje
rozwiązanie odpowiedz jest prawie taka sama
3 maj 19:56