Aldo: Liczby (a,b,c,d,) tworzą malejący ciąg geometryczny.
Więc wg mnie zapisanie tego za pomocą 'q' powinno wyglądać w taki sposób :
a=dq3
b=dq2
c=dq
d=d
Więc dlaczego w rozwiązaniu jest :
a=a
b=aq
c=aq2
d=aq3
?
3 maj 19:19
Maryjusz: Jeśli jest malejący to oznacza, że q ∊ (0;1), a a
2 nadal równa się a
1q itd. Nie można
ostatniego wyrazu mnożyć razy q, tylko pierwszy
3 maj 19:21
Maciuś: pierwszy wyraz nie moze byc zmienny skad ty wziales ze a to d? a to a pierwszy wyraz i q to
iloczyn widzisz ze jest napisane a ,b, c, d twoarza ciag geometryczny a ty wsadziles tam dq3
ze to a
3 maj 19:23
Aldo: ja to rozpisałem od dołu, czyli cokolwiek by nie pisało w poceniu zawsze rozpisuję po kolei? To
że piszę, że ciąg jest malejący nie ma wpływu na rozpisanie tylko w efekcie q będzie (0,1).
Więc tekst, że ciąg jest malejący służy nam tylko i wyłącznie jako informacja sprawdzająca czy
q wyszło nam dobrze, tak ?
3 maj 19:28
Aldo: No dobra. Ale z zadania wyszło mi że q=3. A 3 nie należy do przedziału (0,1) ... wtf?
3 maj 19:35
Aldo:
3 maj 19:42
Maciuś: jak ty chcesz obliczyc q z tej tresci tutaj co podales?
3 maj 19:43
Godzio:
q = 3 jest poprawnym wynikiem, uwierz mi
3 maj 19:46
Godzio:
a1 = −2
a2 = −6
a3= −18
ciąg jest malejący przy q = 3
3 maj 19:46
Aldo: Okej Godzio wierzę Ci. Tylko czepiam się postu Maryjusza : "Jeśli jest malejący to
oznacza, że q ∊ (0;1) ".
3 maj 19:52
Maciuś: jezeli q ∊N+
3 maj 20:08
Maciuś: Godzio ale jak ty wyliczyles to z tych informacji? nie rozumiem
3 maj 20:09
Godzio: Nie,
Aldo podał tylko część zadania, a ja znam jego całą treść
3 maj 20:17
Maciuś: aahaaaaaa
3 maj 20:32
Maryjusz: No tak moje niedociągnięcie

Jeśli a
1>0 i q ∊ (0;1) to ciąg malejący,
jeśli a
1<0 i q>1 to ciąg malejący
3 maj 20:35
SzymeQ: "Aldo: Okej Godzio wierzę Ci. Tylko czepiam się postu Maryjusza : "Jeśli jest malejący to
oznacza, że q ∊ (0;1) "."
Aldo, zauważ q ∊ (0;1), czyli np 1/2
2*1/2=
1*1/2=
1/2*1/2=
dlatego wyrazy maleją dla q ∊ (0;1) jak mnożysz przez ułamki to liczba się zmniejsza.
3 maj 20:37