wektory...
Paulina: Punkty P, Q, R są odpowiednio środkami boków AB, BC, CA trójkąta ABC. Wiedząc, że P(1,4)
Q(2,7) R(-3,5) wyznacz współrzędne punktów A, B, C.
Eta:
Korzystamy z tw. ,że odcinek łączący środki boków trójkata
jest równoległy do trzeciego boku
i jest dwa razy krótszy od tego boku!
narysuj ten trójkąt ABC i trójkąt PQR
zgodnie z treścią zadania>
Wtedy z warunków o których Ci napisałam mamy:
że:
→ →
AC = 2PQ = 2 *[ 1,3] = [2,6] ( obliczyć współrzędne potrafisz!)
→ → od współrzędnej końca wektora
AB = 2RQ = 2*[ 5,2] = 10,4] odejmujemy współrzędną początku wekt.
→ → a współrzędne P, Q, R --- masz
BC = 2*PR = 2*[-4,1] = [-8,2] podane
Ponad to punkty P,Q,R są środkami boków trójkąta ABC
czyli:
wyznaczamy współrzędne punktów A i C
tak:
x
A +x
C = 2x
R y
A + y
C = 2y
R
→ →
AC = [ x
C - x
A , y
C - y
A] AC=[ 2,6]
więc mamy układ równań:
x
A + x
C = - 6 y
A +y
C = 10
x
C - x
A = 2 y
C - y
A = 6
--------------------- -------------------
2x
C = - 4 2y
C= 16
to x
C= -2 y
C = 8 więc C( -2, 8)
to:
x
A = - 6 +2 y
A = 10 - 8
x
A = - 4 y
A= 2 więc : A( - 4, 2)
pozostało wyliczyć współrzędne punktu B
x
B + x
C = 2x
Q y
B + y
C = 2y
Q
x
B - 2 = 4 y
B +8 = 14
x
B = 6 y
B = 6 więc B( 6,6)
zatem odp:
A( -4,2) B( 6,6) C( -2,8)
zaznacz te punkty A,B,C i P,Q, R w układzie współrzędnych
zobaczysz ,że rozwiązanie jest poprawne!