przygoowanie do maturty korekta zadania
Paweł: obwód prostokąta równy jest 12 a jego pole 6. oblicz długości boków>
a więc policzyłem w ten sposób
2a+2b=12
a*b=6
z pierwszego wyznaczyłem a a z drugiego b
2a=12−2b
b=6/a
i po podstawieniu wyszło
2a=12−6/a //*a
3a=12−6
3a=6 /3
a=2
podstawiamy do b
i wychodzi nam
b=6/a
b=6/2
b=3
i sprawdzam w odpowiedziach a im wyszły jakies pierwiastki powaliło ich

//
prosze o koretkę
3 maj 18:38
Kuba: ... jak masz fragment " i po podstawieniu wyszło"
2a=12−12/a bo masz −2b a nie −b
i jak mnożysz /*a to wszystko czyli
2a2=12a−12 i funkcja kwadratowa liczysz pierwiastki. Do dzieła
3 maj 18:44
Nie jestem mądry:
2a+2b=12
a*b=6
b=
6b
2a +
12b−12=0
b=
6b
b=
6b
2a
2−12a+12=0 i rozwiąż równanie
3 maj 18:46
czarny: ale bład walnełem dzięki!
3 maj 19:02