Odległość od prostej
Fisz: Dana jest prosta o równaniu: y=ax−1. Jej odległość od punktu A=(−2,3) wynosi 2.
Trzeba obliczyć a.
Gubię się w obliczeniach.
3 maj 18:30
Kuba: −ax+y+1=0
|2a+4|=2
√a2+1
(2a+4)
2=4a
2+4
4a
2+16a+16=4a
2+4
16a=−12
a=−3/4
Tak mi się widzi.
3 maj 18:39
Nie jestem mądry: Odległość punktu P=(x
0,y
0) od prostej o równaniu Ax+By+C=o jest dana wzorem:
Masz równanie −ax+y+1=0 i masz punkt A=(−2,3)
masz odległość podstaw do wzoru wszystko i oblicz a
3 maj 18:41
3 maj 18:44
Fisz: Dzięki.
3 maj 18:48