Matura
Paweł: Oblicz najmnijesza i największą wartosc fukncji kwadratowejw przedziale x2+8x−5 <−1;0>
3 maj 18:26
Kejt: przybliżony wykres masz?
3 maj 18:30
Paweł: nie mam żadnego wykresu takie zadanie poprostu
Oblicz najmnijesza i największą wartosc fukncji kwadratowejw x2+8x−5 przedziale <−1;0>
3 maj 19:02
Kejt: wiem, że nie masz w zadaniu.. pytałam się czy sobie narysowałeś..
3 maj 19:04
czarny: aa własnie nie nie umiem się zabrać za to cos z dely nie lioczymy może?
3 maj 19:21
Marta: rysujesz po prostu wykres tej funkcji,
wyliczasz p i q , (p,q) to wierzchołek wykresu i wyliczasz z delty miejsca zerowe (o ile są),
następnie zaznaczasz dany przedział i odczytujesz po prostu największą i najmniejsza wartość
funkcji. Rozumiesz?
3 maj 19:29
Marta: jeszcze żeby nie był jakichś niejasności, p,q i miejsca zerowe wyliczasz do narysowania
wykresu, i dopiero później mając go zaznaczasz na nim dany przedział ( możesz np. czymś
kolorowym zaznaczyć żeby widzieć dokładnie), chyba że widzisz bez tego to nie musisz
3 maj 19:30
czarny: acha super dziękuje
3 maj 19:38
czarny: q mi wyszło p(84)/4
czyli jak to rozwiązać nie rozumiem
3 maj 19:42
Marta:
Δ= b
2−4ac = 8
2−4*1*(−5) = 84
3 maj 19:48
karol: Wystarczy f(−1) f(0) xw −> jeżeli należy do Df do yw. i z tego wybraćnajmniejszą i
największąwarytość.
3 maj 20:00
Maciuś: dokladnie tak jak karol mowi
3 maj 20:06
Maciuś: | | b | |
jeszcze sprawdz czy pierwsza wspolrzedna x=− |
| nalezy do przedzialu bo jezeli tak to |
| | 2a | |
liczysz druga bo wtedy wierzcholek to najmniejsza wartosc
3 maj 20:07