Funkcja określona wzorem f(x) = |2x-6| - 4 ma dwa miejsca zerowe dlaczego ?
Gruszka: Funkcja określona wzorem f(x) = |2x−6| − 4
ma dwa miejsca zerowe dlaczego ?
3 maj 18:23
Nie jestem mądry: dla x∊(−∞,3)
−2x+6−4=0
Dla x∊<3,+∞)
2x−6−4=0
3 maj 18:27
Gruszka: Nic nie rozumiem ale wychodzi 4 i −4 a nie 0 i 0
3 maj 18:53
ICSP: 0 = |2x−6| − 4 ⇔ 2|x−3| = 4 ⇔ |x−3| = 2 ⇔ x−3 = 2 v x − 3 = −2 ⇔ x = 5 v x = 1
3 maj 18:54
czarny: grucha to ty? z leśnicy?
3 maj 18:56
Gruszka: Nie, nie jestem z leśnicy czarny ale nie rozumiem rozwiązania ICSP
3 maj 18:58
ICSP: miejsce zerowe : f(x) = 0
f(x) = |2x−6| − 4
0 = |2x−6| − 4
3 maj 18:59
Gruszka: dlaczego 2|x−3| = 4?
3 maj 19:02
Stan:

a) y = |x|
b) y = |2x − 6|
c) y = |2x − 6| − 4
3 maj 19:13