pomocy, proszę
Monia : Wykresem funkcji kwadratowej f jest parabola, ktorej wierzchołkiem jest punkt W(1,4).
Najmniejsza wartość funkcji f w przedziale <-2,2> wynosi -5.
a) Przedstaw wzór funkcji f w postaci iloczynowej
b) Rozwiąż nierówność f(x)<0
26 lut 18:57
Bogdan:
Jeśli wartość ekstremalna funkcji = 4, a inna warość tej funkcji = -5, to znaczy, że
ramiona tej paraboli skierowane są w dół i w punkcie W(1, 4) jest maksimum.
Osią symetrii paraboli jest prosta x = 1, odcięta x = -2 leży w odległości 3 jednostek
od osi symetrii, odcięta x = 2 leży bliżej, bo w odległości 1 jednostki od tej osi.
Skoro ramiona paraboli są skierowane w dół i podana jest najmniejsza warość funkcji
w przedziale <-2, 2>, to ta wartość dotyczy odciętej leżącej dalej od osi symetrii,
czyli f(-2) = -5.
Postać kanoniczna: f(x) = a(x - 1)2 + 4
-5 = a(-2 - 1)2 + 4 → -5 = 9a + 4 → a = -1
f(x) = -(x - 1)2 + 4 → f(x) = -x2 + 2x + 3
Δ = 16, x1 = -1, x2 = 3
Postać iloczynowa: f(x) = -(x + 1)(x - 3)
f(x) < 0 <=> -(x + 1)(x - 3) < 0
+ + +
------------ -1 ------------ 3 ------------->
- - - - - -
f(x) < 0 <=> x € (-∞, -1) U (3, +∞)
26 lut 20:26