Proszę o pomoc Pilne wielomiany!!!
Misia: wyznacz wartości funkcji współczynników a i b wiedząc że wielomiany W(x)=5x3+4x2+4 oraz
W(x)=(a−b)+(a+b)x2+4 są równe
3 maj 17:08
Nie jestem mądry: Czy przy (a−b) nie powinno być x
3
3 maj 17:09
Grześ: porównaj:
a−b=5
a+b=4
i policz
3 maj 17:10
Nie jestem mądry: Jeśli wielomiany są równe to ich współczynniki przy x też są równe czyli :
a−b=5 i a+b=4 i rozwiązujesz układ równań
3 maj 17:11
Misia: możesz mi to policzyć coś mi nie wychodzi
3 maj 17:22
Nie jestem mądry: a= 5+b a=5+b a=5+b a= 4,5
5+b+b=4 2b=−1 b= −12 b = −0,5
3 maj 17:24
Nie jestem mądry: To jest układ równań z pierwszego równania zapisujesz a= 5+b i w drugim równaniu
zamiast a podstawiasz 5+b
3 maj 17:25
Misia: wielkie dzieki a może pomożesz mi w tym równaniu 3x3−3x2+4x−4=0
3 maj 17:28
Nie jestem mądry: 3x
2(x−1) + 4(x−1) =0
(x−1)(3x
2+4)=o
Dalej chyba poradzisz sobie
3 maj 17:30
Misia: to mój słaby punkt poproszę o rozwiązanie jeśli mogę

z góry dziekuję
3 maj 17:31
Nie jestem mądry: Równanie jest równe o gdy jeden z wyrazO=ów jest równy 0 bo jak pewnie wiesz przy mnożeniu
przez 0 zawsze otrzymujemy zero

więc
x−1=0 lub 3x
2+4=0
x=1 3x
2= −4
równanie sprzeczne
Więc jest tylko 1 rozwiązanie dla x=1
3 maj 17:34