maturalneee
emes : Srodek S okregu o rownianiu x
2+y
2−2x+8y−111=0 ma współrzędne
A) (1,−4)
jak to obliczyc
3 maj 16:52
Nie jestem mądry: Równanie okręgu o środku w punkcie S=(a,b) i prmieniu r>o :
x2+y2−2ax−2by+c=0
3 maj 16:55
emes : ciag (3x−2,2x,5x−1)jest arytmetyczny. oblicz X
3 maj 16:56
3 maj 16:57
emes : Nie jestem mądry −oj jesteś chłopie
3 maj 16:57
Nie jestem mądry:
3 maj 16:58
emes : no i co dalej, jak mam to obliczyc? moglbys bardziej to rozwinac?

mam na mysli moje 2
zadanie
3 maj 16:59
Kuba: skracasz to do wzorów skróconego mnożenia:
x2−2x+1−1+y2+8y+16−16−111=0
Dodając i odejmując tą samą liczbę nic nie zmieniasz i teraz:
(x−1)2−1+(y+4)2−16−111=0
(x−1)2+(y+4)2−128=0
(x−1)2+(y+4)2=128
3 maj 16:59
Kuba: S=(1,−4)
3 maj 17:00
Nie jestem mądry: Mnożysz wszystko przez 2 i otrzymujesz :
4x= 3x−2+5x−1
4x=8x−3
−4x= −3
x= 34
3 maj 17:00
emes : juz rozumiem, dziękuje

3 maj 17:05
emes : kąt α jest ostry a cos α = 53 . Oblicz tg2α +1
3 maj 17:16
Nie jestem mądry: cos
2α=
259
sin
2α=1−cos
2α
Policz podstaw i podstaw do wzoru
3 maj 17:18
Nie jestem mądry: tam jest tg2α
3 maj 17:18
Maryjusz: cosα na pewno =
53, czy może przypadkiem
35 ?
3 maj 17:20
Maryjusz: Jeśli jest cosα=53, to wtedy sin2α wychodzi na minusie, a 2 nigdy nie jest ujemny, więc
wychodzi sprzeczność.
3 maj 17:21
Nie jestem mądry: Jeśli cosα= 53 to tg2α+1= 4125
3 maj 17:21
Maryjusz: Poza tym, cos to stosunek przyprostokątnej do przeciwprostokątnej, a przeciwprostokątna nigdy
nie jest mniejsza od przyprostokątnej.
3 maj 17:22
emes : aj kochani, mój błąd 56, a nie trzy
3 maj 17:30
Nie jestem mądry: No to cos
2α=
2536
sin
2α=1 −
2536
3 maj 17:32