trygonometria
mat: Trudna trygonometria proszę o pomoc
| | pi | |
Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x)= sin2x + cos( |
| − 2x) |
| | 6 | |
3 maj 16:22
Godzio:
Skorzystaj ze wzoru na cosinus różnicy kątów
3 maj 16:34
mat: a czy mógłby ktoś to rozpisać
3 maj 16:48
;): | | π | | π | |
cos( |
| − 2x) = cos(2x − |
| ) |
| | 6 | | 6 | |
3 maj 16:52
;): | | π | | √3 | | 1 | |
cos(2x − |
| ) = |
| cos2x + |
| sin2x |
| | 6 | | 2 | | 2 | |
3 maj 16:55
Maryjusz: | | π | | π | | π | |
cos( |
| −2x)= cos |
| cos2x + sin |
| sin2x |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
3 maj 17:17
Eta:
3 maj 17:17
Eta:
@
Maryjusz
Sprawdź co napisałeś w zad. z trapezem? ..... to nie jest prawdą
3 maj 17:19
Maryjusz: które to zadanie?
3 maj 17:26
Maryjusz: aa faktycznie, przeczytałem równoległobok
3 maj 17:27
Eta:
3 maj 17:30
Godzio:
| 3 | | √3 | | 3 | | 1 | |
| sin2x + |
| cos2x = √3( |
| sin2x + |
| cos2x) = |
| 2 | | 2 | | 2√3 | | 2 | |
| | √3 | | 1 | | π | |
= √3( |
| sin2x + |
| cos2x) = √3sin(2x + |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 3 | |
| | π | |
−1 ≤ sin(2x + |
| ) ≤ 1 / * √3 |
| | 3 | |
| | π | |
−√3 ≤ √3sin(2x + |
| ) ≤ √3 |
| | 3 | |
ZW = <−
√3,
√3>
3 maj 17:35